Voorafgaandelijke nota: dit artikel houdt rekening met de gezondheidssituatie begin juli 2021. Aangezien de sanitaire voorschriften voortdurend evolueren, nodigen wij onze lezers uit om de nodige controles uit te voeren bij de officiële instanties en de media te volgen.
Sinds 19 april 2021 zijn de Belgische grenzen weer open voor toeristische reizen. Velen kunnen dus eindelijk vorm kunnen geven aan hun zomervakantieplannen, ook al wordt reizen nog sterk afgeraden in landen en regio’s zich nog in een “rode” of “oranje” zone bevinden.
Enkele belangrijke aandachtspunten bij de keuze van uw volgende vakantie
1. Vaccinaties
Eén van de grote vragen is in hoeverre de bevolking gevaccineerd is, zowel in België (voor degenen die ons land gevaccineerd willen verlaten) als in de landen van bestemming (voor de bepaling van de besmettingsgraad van Covid-19). Het is zeer waarschijnlijk dat op het moment van uw vertrek een deel van de bevolking nog niet gevaccineerd is of pas de eerste dosis vaccin heeft gekregen. Ook de eventuele opkomst van varianten van het virus, zoals de Deltavariant, en hun verspreiding kan de situatie zeer complex maken.
Sommige landen, zoals Frankrijk, doen er alles aan om hun burgers aan te zetten zich te laten vaccineren. Sinds 21 juli is een vaccinatiebewijs (“pass sanitaire”) of een negatieve test er verplicht om bepaalde evenementen bij te wonen en vanaf 1 augustus ook om toegang te krijgen tot de bars, de restaurants en de winkelcentra. Deze maatregel zal ook van toepassing zijn op buitenlandse toeristen. De grenscontroles zullen ook worden versterkt.
De app “TousAntiCovid” laat in Frankrijk toe om te bewijzen dat men de vereiste vaccinatie heeft en/of dat men recent getest is. Men kan ze downloaden via Google Play of Apple App Store.
Italië voert vanaf 6 augustus ook het gebruik van het “groene pas” in voor alle binnenactiviteiten (waaronder restaurants en musea),
2. Een vaccinatiepaspoort om te mogen reizen
De instanties van de Europese Unie hebben een “digitaal groen certificaat” gecreëerd. Dit “gezondheidspaspoort” of “vaccinatiepaspoort” is bedoeld om de reizen binnen de Europese Unie in de context van de coronaviruscrisis te vergemakkelijken. Het certificaat wordt ook gebruikt door vier landen die geen lid zijn van de Europese Unie maar die wel deel uitmaken van het Schengengebied: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.
Na aanvraag wordt het certificaat in de vorm van een QR-code op een smartphone weergegeven.
Met dit gezondheidspaspoort kunnen reizigers bewijzen dat zij tegen Covid-19 zijn ingeënt of dat zij onlangs een negatieve PCR-test hebben ondergaan, of nog dat zij voldoende immuniteit hebben na een Covid-19-infectie.
De vaccinatiecampagnes verlopen niet overal op dezelfde manier in de landen van de Europese Unie en de gezondheidssituatie in elk land kan op elk moment veranderen, zowel in positieve als in negatieve zin (bvb.omschakeling van “rode zone” naar “oranje zone” of “groene zone” of omgekeerd).
Daarom is het absoluut aan te bevelen om regelmatig (en juist) vóór uw vertrek de sanitaire regels te controleren van het land/de regio waar u naartoe gaat of waar u doorheen reist.
U vindt deze informatie op de officiële websites van het betrokken land en op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Buiten de Europese Unie worden de regels vastgesteld door de landen van waaruit de reizigers vertrekken en naar welke ze terugkeren, en door de overheden van de landen van bestemming.
Wij raden u in dit verband aan om (regelmatig) de website van de FOD Buitenlandse Zaken te raadplegen.
Een app om uw Covid-19 certificaat te downloaden
Via volgende link kunt u een app downloaden die u zal toelaten te bewijzen dat u over een Covid-19 certificaat beschikt in de vorm van een QR-code: https://covidsafe.be/nl/Het certificaat is ook beschikbaar via de site https://www.mijngezondheid.belgie.be/
3. De reisbestemming
Gezien bovenstaande punten is het van groot belang om uw bestemming zorgvuldig te kiezen. Houd rekening met de in het betrokken land geldende sanitaire voorschriften en met de regels die gelden om naar België terug te keren (o.a. PCR-test en quarantaine).
Zoals hierboeven aangegeven, kunnen de sanitaire regels snel veranderen. Raadpleeg regelmatig de website van de FOD Buitenlandse Zaken en reopen.europa of de officiële websites van de betrokken landen.
4. Drukke plaatsen vermijden
De bestemming goed kiezen betekent ook dat men liefst naar een bestemming gaat die niet te druk is. Op deze manier kunt u te nauwe contacten vermijden met de lokale bevolking en met de aanwezige toeristen.
De keuze van de vakantiedatum is ook belangrijk. Sommige periodes van de zomervakantie zetten mensen aan om naar specifieke plaatsen te trekken.
5. Hoe begeeft u zich ter plaatse?
Uit de tendensen van de zomer van 2020 bleek dat de meerderheid van de toeristen er de voorkeur aan gaf in hun persoonlijke auto te reizen samen met hun bubbel. Het is meer dan waarschijnlijk dat deze trend zich ook in de zomer van 2021 zal voortzetten. (Vertrekt u met de wagen? Raadpleeg dan onze verkeersdruktekalender.)
Reizen per trein of vliegtuig zijn echter niet uitgesloten. Als u met de trein of het vliegtuig reist, zorg dan dat u op de hoogte bent van de gezondheidsvoorschriften en geldende regels. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij, uw touroperator of raadpleeg de website van de vervoermaatschappij.
Vraag uw touroperator bij het boeken van uw reis welke voorwaarden gelden om uw reservering te annuleren of te wijzigen als u ziek wordt of vóór uw vertrek in quarantaine wordt geplaatst, of als het land (of de regio) van bestemming een plotse uitbraak van het coronavirus doormaakt.
6. Kent u de sanitaire regels ter plaatse?
Zoals hierboven vermeld, is het van essentieel belang om de sanitaire regels ter plaatse te kennen en na te leven. Sanitaire voorschriften zullen nog steeds van toepassing zijn. Het is mogelijk dat sommige landen nog steeds een avondklok hanteren of samenscholingen verbieden. Restaurants, bars en culturele plaatsen zullen misschien ook strikte regels moeten volgen.
Het kan een goed idee zijn om “zelftesten” of sneltesten mee te nemen (ze zijn te koop in de apotheken). Niet om te bewijzen dat men negatief is, maar wel om zichzelf en de medereizigers gerust te stellen in geval van twijfel.
7. Geniet van de vakantie, in alle voorzichtigheid
Een voorzichtige houding zal u in staat stellen uw vakantie met een gerust gemoed door te brengen: blijf zoveel mogelijk omringd door uw bubbel of met dezelfde mensen. Vermijd drukke plaatsen en/of drukke evenementen (grote festivals). Draag een masker, houd afstand en ontsmet uw handen regelmatig.
En vooral: verwen uzelf en geniet van de vakantie en van de teruggevonden vrijheid.
8. Wees goed verzekerd
Wij zouden Europ Assistance niet zijn indien wij u deze gouden tip niet zouden geven: bescherm uzelf met een goede reisbijstands- en reisannulatieverzekering.
Een annulatieverzekering biedt u onder meer de mogelijkheid uw reis te annuleren in geval van ziekte of ziekenhuisopname vóór het vertrek.
Een reisbijstandsverzekering garandeert u te zullen worden opgevangen in geval van ziekte of ziekenhuisopname ter plaatse. Europ Assistance biedt u bescherming in alle bestemmingen waarnaar u mag reizen, ongeacht of uw medisch probleem verband houdt met het coronavirus of niet.
Neem in geval van een medisch probleem ter plekke contact op met de plaatselijke gezondheidsdiensten en verwittig nadien meteen uw bijstandsmaatschappij. Wij zullen al het mogelijke doen om u en uw reisgezellen verder te helpen.
U vindt de FAQ’s van Europ Assistance over de coronavirus-epidemie en de bijstandsdekking door hier te klikken.
9. Terugkeer naar België
Tijdens het Overlegcomité van 4 juni 2021 heeft de Belgische regering de regels vastgesteld die van toepassing zijn bij terugkeer naar België vanuit het buitenland (terugkeer uit een groene, oranje of rode zone, quarantaineverplichtingen, PLF-document, screeningtest bij aankomst, enz).
U kunt deze regels vinden op de site info.coronavirus.be door hier te klikken.
Nuttige links:
- Het digitale groene certificaat
- Covidsafe.be/nl/
- FOD Buitenlandse Zaken
- Info vaccinatiecampagne in Vlaanderen
- Info vaccinatiecampagne in Brussel en Wallonië
- Info coronavirus.be
Lees ook: Covid-19 en reisbijstand