Op ontdekking van Japan: enkele reistips

Op ontdekking van Japan: enkele reistips

Foto: Gouden Tempel in Kioto

Droomt u ervan om “het land van de rijzende zon” te bezoeken? Annabelle, medewerkster van Europ Assistance, is er jarenlang geweest en geeft ons haar beste tips.

Japan is een land vol contrasten: moderniteit flirt er met traditie, losbandigheid met discipline, efficiëntie met traagheid, perfectionisme met wabi sabi : allemaal staan ze perfect met elkaar in balans.”

De levensstandaard van  de Japanse samenleving staat heel zeker op een gelijkaardig niveau als in de Westerse landen. Het land is dus ook even toegankelijk om te bezoeken.
Toch zijn er tal van (culturele) verschillen die men best in acht neemt voor het vertrek.

Visum en paspoort

Voor een toeristisch bezoek van minder dan 90 dagen heeft men geen visum nodig en dient men enkel een geldig internationaal passpoort te bezitten dat, mits het invullen van de nodige documenten die men op het vliegtuig zal krijgen, vervolgens afgestempeld zal worden bij aankomst op de luchthaven.

Beste reisseizoen

Het beste seizoen om naar Japan te reizen is de lente en de herfst.
In de winter kan het nogal koud zijn, in de zomer lastig warm. Het regenseizoen start vanaf juni en houdt zowat een 6-tal weken aan. Al die periodes zijn dus meestal minder aangenaam om het land te bezoeken.
De lente wordt alom geprezen omwille van de schitterende bloemenpracht: pruimenbloesems, kersenbloesems, Hydrangea,… in een prachtige setting zoals de Fuji op de achtergrond, of de Japanse Alpen in Hakuba,…

Transport

Fuji yama & Shinkansen

In Japan neemt men best het openbaar vervoer, en dit niet alleen omdat het er sterk ontwikkeld is, maar ook omdat dit vervoermiddel qua prijs-kwaliteit het meest interessant is.

Gaat u er met uw Belgisch rijbewijs naartoe? Dan moet u het eerst laten vertalen naar het Japans en een rijexamen afleggen vooraleer u op de Japanse wegen mag rijden. Bij sommige verhuurfirma’s kunt u wel met een internationaal rijbewijs een wagen huren. Nuttig om weten is dat u op de autosnelweg max. 80 à 100km/u mag rijden en tol moet betalen.

De keuze voor het efficiënte openbaar vervoer is dus snel gemaakt. U schaft zich best vóór het vertrek een “Japan Railpass” aan tegen een voordelig tarief. Via http://www.jrpass.com/nl kunt u uw “JR Pass” bestellen die naar u thuis toegestuurd zal worden. Die pas moet u dan in een JR kantoor van een treinstation in Japan omruilen. Zo zal u kunnen genieten van de stiptheid in de luxueuze Shinkansen (Japanse snelheidstreinen). En zo wordt u ter plaatse ook meteen ondergedompeld in het Japanse schrift: tekentjes aangevuld door het syllabisch schrift. Maar geen paniek: in elk station vindt u wel voldoende (Engelstalig) personeel om te adviseren hoe u het best van punt A naar punt B gaat.

Stapschoenen zijn ook in de steden aanbevolen, want als u voor het openbaar vervoer zoals de metro kiest, zijn de afstanden in de stations vrij groot, met weinig liften, en moet u eigenlijk best wel veel stappen.
Indien u toch een huurwagen te pakken krijgt, hou er dan rekening mee op voorhand beschikbare parkeergarages te zoeken, want in de straten is het zo goed als onmogelijk om te parkeren. U kunt enkel in een beperkt aantal kleine, dure garages uw wagen kwijt.
Liften langs de weg is eigenlijk niet echt toegelaten, maar u kunt het wel proberen en – als het u lukt – zo een kans krijgen om de ruimdenkende lokale bevolking te ontmoeten.

Betaalmiddelen

Denk er ook aan op voorhand uw debet-en kredietkaart open te stellen voor Japan. In Japan is het aangeraden om geld af te halen met uw debetkaart, omdat u er dan minder extra kosten voor betaalt. Het is niet altijd mogelijk om aan elke automaat geld af te halen, maar vooral in bepaalde convenient stores in grootsteden zoals Tokio en Kioto is dit meestal wel mogelijk. Er zijn natuurlijk ook altijd wisselkantoren en -automaten waar u interessante wisselkoersen kunt vinden. Betalen daarentegen doet u best met uw kredietkaart, zoals o.a. in de betere restaurants.

Eten en drinken

Eten vindt men in allerlei heerlijke variëten en prijzen, maar over het algemeen is het mogelijk om het culinaire gedeelte in Japan goedkoop te houden. Westerse alcholische dranken zoals wijn of whisky moeten er geïmporteerd worden en zijn bijgevolg relatief duur en moeilijk te vinden. Daarom houdt u zich best op bier of sake. Water en thee worden in restaurants meestal gratis aangeboden.

Logeren

Capsulehotel

Logeren in Japan kan erg gevarieerd zijn, van goedkope logementen in erg kleine eenpersoonskamers van twee meter lang op één meter breed, ook wel capsulehotels genoemd of in internetcafés, tot duurder westerse hotels of typische Japanse hotels: de duurdere ryokan of volksere minshuku waar u op een futon matras slaapt op een tatami mat en baadt in een gemeenschappelijk bad.
Ook hier hebt u luxueuze versies waar u als een echte Japanner zalig zal kunnen genieten van heerlijke Japanse gerechten (kaiseki) in een Japans gewaad (yukata) na een bad in natuurlijke warmwaterbronnen (onsen). Natuurlijk moet u best een tijd op voorhand boeken en hier toch wel een budget van min 150-200€ per kamer voorzien. Het voordeel is wel dat tatami kamers groot zijn en u die vaak kunt delen met maximum 5 personen, wat de kosten iets draaglijker maakt.
Japanners zijn ook vaak heel creatief en zijn dol op homestays, kamperen, …
Online vindt u veel websites waar alleenstaande personen (meestal thuisblijvende vrouwen) of jonge gezinnen met kinderen met veel plezier buitenlanders ontvangen om hun Engels te oefenen of gewoon om samen sushi te maken of te barbecueën in de tuin.

“In Japan proeft u van fijne cultuur in een overweldigende natuur samen met zeer attent volk. Heel zeker een aanrader dus!”

Do’s and don’ts

  • Geisha in Kioto

    Het is niet gebruikelijk om elkaar te kussen, of zelfs maar aan te raken bij een begroeting. Het is de gewoonte om te buigen. En hoe dieper de buigingen hoe hoffelijker ze zijn !

  • U kunt best even wennen om met stokjes te eten. Het is een teken van beleefdheid. Het is vooral belangrijk om uw stokjes niet te kruisen of rechtop te zetten in uw rijst of ander voedsel, want dit doet denken aan het Schriftteken voor de dood.
  • Als u noedels eet, mag u gerust slurpen! Japanners geloven dat men van het voedsel nog beter kan genieten via de keel.
  • Even wennen is ook dat Japanners “ja” zeggen om respect te uiten, terwijl ze luisteren en niet om te zeggen dat ze instemmen met wat u zegt. Het kan best zijn dat ze u na een “ja-geknik” op een erg beleefde manier zullen tegenspreken ?.
  • Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven bij een dienstverlening. Enkele lovende woorden volstaan en Japanners zouden het soms zelfs als een belediging kunnen aanzien als u toch een fooi geeft.
  • Wanneer u een cadeautje ontvangt, vraagt u best eerst of u het mag openen als u zich echt niet kunt inhouden. Gewoonlijk bedankt men ervoor en opent men het cadeautje pas als men thuiskomt, dit om de schenker niet in verlegenheid te brengen.
    Wanneer u zelf een cadeautje geeft, denk dan aan fruit, wat in Japan erg kostbaar is. Maar Belgische chocolade is zeker ook een goed idee. Ter plaatse kost één Belgische praline tot 3 euro!
  • Het woord “sumimasen” of excuseer is bijna belangrijker dan “arigató” of “dank u”, omdat Japanners zich willen excuseren om de last die ze berokkenen aan degene die hen een gunst verleent. Handig om dit woordje te onthouden, dus!

Nuttige link : Amazing tours 

Lees ook: “Op reis in Japan: praktische informatie”

This slideshow requires JavaScript.

Foto’s © Annabelle Maes & Shutterstock

vakantie

Laat een antwoord