Dubrovnik, de stad met een naam als een geheim wachtwoord
Hebt u Dubrovnik gekozen als volgende reisbestemming? Een excellente keuze! De stad heeft een naam als een geheim wachtwoord, een paswoord voor een grote poort naar een vervlogen tijdperk. De machtige middeleeuwse architectuur met tere terracottadaken was niet voor niets het feeërieke decor van Game of Thrones en brengt al tientallen jaren selfiejagers op de been die zich een personage in de televisiereeks willen wanen.
Wat valt er allemaal te doen in deze ‘Parel van de Adriatische Zee’? En vooral, hoe benut u uw trip naar dit heerlijk stadje optimaal? Yannick, onze blogger van “Soms ook heimwee” zocht het voor u uit en deelt zijn beste tips in onderstaand artikel.
Dubrov-“wat”? Dubrovnik!
Dubrovnik is Kroatische stad met ongeveer 50 000 inwoners. De stad, die als oorspronkelijke naam Lausa had, werd in de 7e eeuw opgericht en is dus ongeveer 1.400 jaar oud. De oude, ommuurde stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dus bijgevolg een echte toeristische trekpleister.
Men betaalt er niet met in Euro, maar in Kuna (1 euro is ongeveer 7,5 kuna’s).
Ook niet onbelangrijk: men gebruikt er hetzelfde type stekkers als in België, dus is een reisstekker niet nodig.
De beste manier om zich te verplaatsen is te voet in de stad zelf, en rondom de stad met Bolt of Uber, of een huurauto.
Zoals bij de meeste toeristische trekpleisters vermijdt u best het hoogseizoen (mei-september). In juli en augustus wordt het er écht heet en is een temperatuur van 40°C in de binnenstad niet uitzonderlijk. Hou daar dus rekening mee bij het boeken van uw vakantie!
Hoe overnachten in Dubrovnik ?
De stad (en haar omliggende eilanden) hebben zeker genoeg te bieden om er meerdere dagen te verblijven, maar dan moet u ook ergens slapen natuurlijk.
Mijn tip is om een appartementje te huren via AirBnB of Booking.com. Wij sliepen in Ranieri Kono apartments, op ongeveer 20 minuten rijden van de luchthaven. Dit appartement kan ik u ten zeerste aanraden (wel goed op voorhand boeken!) De hotels in de stad zijn vaak een stuk duurder, maar daar is ook een reden voor. Ons appartement lag namelijk halverwege de berg Srd, en om in de stad te geraken moet men trappen (véél trappen) doen, wat het dus iets minder praktisch maakt. Maar het geeft wel een veel mooier uitzicht vanuit het slaapkamerraam.
Wat u ook boekt (in het warme seizoen), zorg ervoor dat er airco aanwezig is. U gaat dit zeker nodig hebben.
Dubrovnik van “King’s Landing”
Wie ooit een aflevering van Game of Thrones zag (en zo zullen er wel heel wat mensen zijn), zal Dubrovnik vast herkennen. Deze stad diende als indrukwekkend decor voor de thuisbasis van de Lannisters, oftewel King’s Landing. In Dubrovnik zijn er dan ook talloze souvenirshops te vinden die enkel Game of Thrones merchandise verkopen. Hartje ophalen voor de trouwe fans, maar daardoor is de stad ook wel enorm druk in het hoogseizoen.
Ook kunt u een begeleide tour volgen langs de voornaamste filmlocaties, waaronder ook de trappen van de ‘walk of shame’ van Cersei Lannister. Een aanrader als u fan bent!
Verfrissing nodig in en rond de stad?
Neem dan zeker een duik in de helderblauwe Adriatische Zee. De zee is trouwens best warm in de zomer, meestal rond 25°C. Vergeet uw snorkelset niet: er zwemmen talloze vissen die u in het heldere water goed kunt bewonderen. Ga zeker ook een drankje doen bij Buza Bar. Daar kunt u zo vanaf het terras (de rotsen) het water in springen. Neem ook waterschoenen mee, want die rotsen kunnen af en toe best pijnlijk zijn aan je voeten.
Het mooiste uitzicht over Dubrovnik
Het beste panorama is een gratis uitzicht, vanop de berg Srd, of nog beter, vanop het dakterras van het War Museum dat in een oud fort is gevestigd.
En dan is er nog Lokrum, een eiland bij Dubrovnik waar u met een kajak naartoe kunt gaan om er te snorkelen in de grotten of olijven te plukken in een boomgaard. Op een half uurtje rijden is er het Beach Plat of het magische strand aan de klif: de Pasjaca Beach.
Als u fan bent van Game of Thrones en u de rode daken, die in de serie vaak te zien zijn, eens goed wilt bekijken, maak dan een wandeling over de oude stadsmuren. Doe dit wel ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat, want die wandeling is geen aanrader in de broeiende hitte.
Voor de durvers: een 412-meter-hoge trip naar de top van berg Srđ in ruil voor een ander duizelingwekkend uitzicht op de zalmroze daken van Dubrovnik. Dit kan met een kabelbaan, als u bereid bent om hier 20 euro (of 151 Kuna) voor neer te tellen.
Nog tijd over? Ontdek één van de eilanden van Dubrovnik
Blijft u een dagje extra in Dubrovnik? Breng dan zeker, per boot, een bezoekje aan de nabijgelegen eilanden Lokrum en Lopud. Spot de echte Iron Throne op Lokrum, bezoek de botanische tuinen of haal uw innerlijke sportman (of -vrouw) naar boven en ga kajakken.
Lopud is het ideale eiland om volledig tot rust te komen. Op Sunj Beach kunt u heerlijk relaxen op het zandstrand en ondertussen een lekkere cocktail drinken in de bijhorende beachbar. Het strand ligt trouwens tussen twee groene heuvels, dus een mooi uitzicht is zeker ook van de partij. De ferry naar Lokrum duurt ongeveer 1,5u (wij namen een speedboot, dus waren er heel wat sneller) en de ferry naar Lopud duurt ongeveer 1u. Beide ferry’s kosten 4 euro of 30 kuna per persoon.
Wie een lang verblijf heeft geboekt, kan overwegen om in de oude haven de veerboot te nemen naar het nationale park van Mljet. Deze tocht duurt twee uur, maar geeft wel de kans om in een zoutwatermeer te plonzen of uw speleologie-skills aan te scherpen in één van de gapende grotten van de kustlijn van Mljet. Voor deze uitstap mag u dus zeker een dag rekenen. Meer info op www.np-mljet.hr
Dubrovnik ontdekken : de moeite waard!
Kortom: hebt u maar even tijd in Dubrovnik, bezoek dan zeker de oude stad, maak een wandeling over de stadsmuren en neem een verfrissende duik in de zee.
Blijft u er wat langer? Neem dan de boot naar de omliggende eilanden en ga daar op ontdekking.
Welk uw keuze ook is, u gaat sowieso een zeer aangename tijd beleven in deze prachtige middeleeuwse stad!
Over Yannick en Charlotte
Yannick en Charlotte reizen samen met hun zoontje Sue de wereld rond. Ze schrijven op hun mooie blog Soms Ook Heimwee en zijn al enkele jaren trouwe partner van Europ Assistance. Soms Ook Heimwee is een visuele reisblog die “bange hartjes” dankzij inspirerende reisverhalen en pakkende storytelling over de streep wil trekken om er ook op uit te trekken. Maar de route, die zal je zelf moeten uitstippelen want ze schrijven geen kant en klare reisgidsen En jij, twijfel je nog? Je moest al weg zijn!