Op ontdekking van Bulgarije

Op ontdekking van Bulgarije

Foto: Sofia – Katedraal St.Alexander Nevsky

Felix, een medewerker van Europ Assistance, reist graag naar onbekende of minder populaire toeristische bestemmingen. In dit artikel geeft hij waardevolle informatie aan diegenen die Bulgarije op een originele manier willen ontdekken, een Europees land dat zeker een bezoek verdient!

Bulgarije, een juweeltje in het hartje van de Balkan

Als lid van de Europese Unie sinds 2007, stelt Bulgarije zich steeds meer open voor het toerisme. Hoewel het land nog een relatief weinig bekende toeristische bestemming is, kan het land – dat bekend is als “het land van de rozen” (meer dan 80% van de wereldproductie) en van de yoghurt -, veel bezoekers bekoren die de traditionele paden willen verlaten!

 

 

Een bergachtig land ten zuidoosten van Europa

Deze Balkanrepubliek in het zuidoosten van Europa is ongeveer 110.000 km² groot en telt meer dan 7 miljoen inwoners. Het land ligt wat buiten de traditionele toeristische routes, maar vlakbij het beroemde buurland Griekenland. De buurlanden van Bulgarije zijn o.a. Griekenland in het zuiden, Turkije in het zuidoosten en Roemenië in het noorden. Het oostelijk deel van het land ligt aan de Zwarte Zee, die een belangrijke trekpleister is in de zomer. Drie bergketens (het massief van de Rila, de Grote Balkan en de Rhodopen) bieden amateurs van trektochten avontuurlijke bestemmingen vol adembenemende landschappen!

Bulgarije:  een kruispunt van culturen

Rila : bergstreek met de zeven meren

Het land is gelegen op het kruispunt tussen het Oosten en het Westen. Je ontdekt er dus een mix van Slavische en Balkanische culturen met Ottomaanse invloeden. En dit in een land waar de prijzen zeer laag zijn.
Je vindt er een veelheid aan adembenemende landschappen. Ik denk o.a. aan de zeven meren van het Rilagebergte, weidse zonnebloemvelden, uitgestippelde wandelpaden in het Central Balkan National Park, de (meer toeristische) stranden en schilderachtige plaatsen aan de Zwarte Zee,  enz.

Hoe reis je naar Bulgarije?

Naar Bulgarije reizen is heel eenvoudig, want er zijn rechtstreekse vluchten van o.a. Wizzair, Ryanair en Bulgaria Air die Brussel of Charleroi verbinden met Sofia of met steden aan de Zwarte Zee (bvb. Burgas of Varna).
Uiteraard is het ook mogelijk om met de trein of de auto te reizen, waardoor de trip dan wat langer duurt.

Wat reisformaliteiten betreft, is er geen visum vereist. Aangezien het land geen deel uitmaakt van de Schengenzone, is een geldig paspoort echter nog steeds verplicht.

Vaccinaties of gezondheidsmaatregelen?

Om dit continentale Europese land te bezoeken, is geen vaccinatie vereist. De meeste toeristische gebieden beschikken over ziekenhuizen van goede kwaliteit.

Tijdens één van mijn vele bezoeken aan dit deel van de Balkan, heb ik een voedselvergiftiging opgelopen. Na een bezoek aan de dichtstbijzijnde kliniek, was ik met enkele injecties en een baxter, snel aan de beterhand. Medische kosten lopen voor kleine problemen zelden hoog op.
Als je wandeltochten plant doorheen de natuurgebieden van het land, let je best wel op voor tekenbeten.
En vergeet natuurlijk niet een goede reisbijstand te onderschrijven! 🙂

De beste transportmiddelen

Openbaar vervoer in Sofia

Vanuit elke grote stad waar je vlucht zou kunnen landen (Sofia, Plovdiv, Varna of Bourgas) is het zeer gemakkelijk om met de bus naar andere grote of kleine steden te reizen. Als je dorpen of zeer kleine steden wilt bezoeken (bijvoorbeeld de charmante stad Melnik, het kleinste stadje van het land dat bekend is voor zijn “piramides”, nl. verrassende rotsformaties), zal je waarschijnlijk op een gegeven moment een “masjroetka” moeten nemen (een minibusje, zeer populair tijdens het communistische tijdperk).

Vermijd taxi’s die zomaar op straat of aan de stations hun diensten aanbieden, omdat deze veel te hoge prijzen kunnen aanrekenen en niet altijd betrouwbaar zijn. Geef eerder de voorkeur aan de diensten van de “Yellow Taxis” in Sofia. Vraag je hotel of restaurant om een (officiële) taxi te bellen. De rit van het ene punt naar het andere in dezelfde stad mag niet meer dan 5 tot 6 euro bedragen.

Een andere mogelijkheid om binnen de hoofdstad te reizen, is het gebruik van de tram of de metro, die uiterst schoon, gemakkelijk en goedkoop is (tel 0,80 euro voor een ticket).

Hoewel het land een spoorwegnet heeft, zijn de treinen vrij traag en vaak verouderd. Kies voor intercitybussen, die veel efficiënter zijn om zich te verplaatsen.

Een laatste optie om langere afstanden af te leggen, is natuurlijk de huurwagen.

Betaalmiddelen

Vergeleken met onze West-Europese landen is Bulgarije geen duur land. In elke grote stad vind je gemakkelijk wisselkantoren. De wisselkoers schommelt rond de 1,95 Bulgaarse leva voor 1 euro. De meeste handelszaken in de grote steden aanvaarden creditcards (inclusief Visa), maar vergeet toch niet om contant geld op zak te hebben om je transportkosten te regelen en betalingen in meer afgelegen gebieden te vergemakkelijken.

Gastvrije inwoners

Skiën in Borovets

Ik ben meer dan zes keer in Bulgarije geweest en heb me nooit in onveiligheid gevoeld, noch in een grote stad (Sofia), noch aan het strand in Pomorie, noch in de bergen in Borovets. Voor de veiligheidsaanbevelingen, verwijs ik naar de informatie van de FOD Buitenlandse Zaken.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien moeilijk om contact te leggen met de lokale bevolking. Maar eens je erin slaagt om het ijs te breken (door een paar woorden in het Bulgaars of Russisch te spreken), zal je snel vaststellen dat het geweldige mensen zijn die niet zullen aarzelen om je te helpen.

Een kleine anekdote: in Bansko ontmoette ik de serveerster van een “Mexana”, een soort taverne waar onder andere typische Bulgaarse gerechten op de kaart staan. Nadat we samen een gesprek hadden aangeknoopt, stelde ze me voor om de volgende dag met haar neef de omliggende bergen in een 4×4 te gaan bezoeken. Dit soort onverwachte kleine attenties veranderen de perceptie van een land. Na een half uurtje rijden was het uitzicht op de Vihrenberg gewoonweg verbluffend!
Alleen op reis gaan in een land met gastvrije locals, maakt de ervaring onvergetelijk!

Heb je honger? Proef de nationale gerechten!

Satch

De Shopska is een traditioneel gerecht in Bulgarije en vele andere Balkanlanden. Deze verfrissende salade wordt gemaakt met stukjes tomaat, komkommers, gegrilde paprika’s, Bulgaarse kaas en soms een beetje olijfolie.

Het typische hoofdgerecht is Kavarma of Bulgaarse kebab: een kippenstoofpot met verse groenten. Sarmas, wijngaardbladeren of kool gevuld met rijst en gehakt, zijn ook overheerlijk!
.

Als je de Rhodopen bezoekt, mag je hun beroemde Satch niet missen: een combinatie van groenten (uien, paprika’s, champignons) en vlees, geserveerd in terracotta.
.

Tips voor een onvergetelijk verblijf in Bulgarije

Leer de basisbeginselen van het Bulgaars

Zodra je Sofia of een andere grote stad verlaat, zie je dat alle borden (in de busstations of langs de weg) in het Cyrillisch zijn. Ik raad je dus aan om te leren hoe je het Cyrillische alfabet moet ontcijferen. Het is niet erg ingewikkeld: op een paar uur tijd zal je erin slagen om veel woorden te lezen.

Als je nog een stapje verder wilt gaan en in de taal van het land wilt communiceren, kan je er zeker van zijn dat de lokale bevolking dit ten zeerste zal waarderen! Toen ik in het skigebied Borovets was, werd mijn simpele begroeting in het Bulgaars gevolgd door een grote glimlach van de Bulgaarse toehoorder die mij zelfs uitnodigde om een bruiloft bij te wonen die dezelfde avond in mijn hotel plaatsvond!

Hou rekening met de seizoenen

De Zwarte Zee in Nessebar

In het voorjaar en de zomer zal het oosten van het land het aantrekkelijkst zijn: de kustlijn langs de Zwarte Zee en mooie steden als Burgas, Nessebar, Balchik, enz.

In de winter en de herfst verkies ik de bergen met de mooiste toppen van de Balkan: Moussala, Botev en vele anderen berggebieden.

Reis zonder vooringenomenheid

Bulgarije is (nog) een land met weinig toerisme en geniet dus relatief weinig bekendheid. Het is dan ook normaal dat dit land niet bovenaan de lijst van de favoriete bestemmingen staat. Maar maak je geen zorgen, want je zult niet teleurgesteld zijn als je besluit om voor deze minder bekende bestemming te kiezen.

Op het platteland zijn de landschappen prachtig en is het nog steeds mogelijk om herders te ontmoeten die op wandel zijn met hun kudde!

Als Bulgarije je mysterieus en ontoegankelijk lijkt, zal je zien dat dit land je zal verrassen eens je er bent! De (nog) minder ontwikkelde toeristische infrastructuur in het binnenland laat toe om authentieke, verschillende en soms zelfs grappige ervaringen te beleven. Het land heeft veel tradities behouden van weleer, zoals bvb. een festival waar vrouwen in traditionele kleding op hete as lopen!

Plan je accomodatie in tijdens je reis

Ik boek meestal alleen mijn eerste en laatste overnachting. Tussen deze twee boekingen in, improviseer ik.
In de grote steden kan je de traditionele netwerken gebruiken om een accommodatie te vinden: alle soorten accommodaties zijn beschikbaar (toeristische of zakelijke hotels, Airbnb, enz.).
Maar in kleinere steden is het meestal makkelijker om bij de locals te verblijven, die dan ook voor je zullen koken! Deze optie is zeer interessant vanuit cultureel oogpunt want ze bevordert de uitwisseling met de lokale bevolking.

Ontdek een zeer rijke geschiedenis en cultuur

Neem de tijd om kennis te maken met de communistische kunst, Romeinse overblijfselen en orthodoxe kerken.

Hier zijn enkele suggesties:

  • Hoewel de communistische kunst een beetje uniform en saai lijkt, maakt ze deel uit van de geschiedenis die zowel het Oostblok als de voormalige Sovjetlanden heeft gekenmerkt. In dit opzicht, en als je Sofia zou bezoeken, raad ik je het Museum voor Communistische Kunst sterk aan:

Socialist art Museum
Музей на социалистическото изкуство
Lachezar Stanchev 7, 1756 g.k. Iztok, Sofia

  • Reis je naar Plovdiv, de tweede grootste stad van het land? Neem dan de tijd om het Romeinse theater van Philippopolis te bezoeken, omgeven door de overblijfselen ervan.
  • Tot slot, als je geïnteresseerd bent in de architectuur van religieuze monumenten, aarzel dan niet om een aantal orthodoxe kerken te bezoeken met vrij bijzondere vormen (vooral “ronde vormen”). Twee zeer interessante kerken zijn: de iconische St. Alexander Nevsky kathedraal in Sofia en de kerk van Christus Patocrator in het kleine kustplaatsje Nessebar.

Ik wens je een goede reis en een mooie ontdekkingstocht! 

Enkele foto’s van Felix:

This slideshow requires JavaScript.

 

vakantie

Foto’s : © Shutterstock & Felix Wang

Laat een antwoord