De Gipsvlucht 2020 van Europ Assistance

De Gipsvlucht 2020 van Europ Assistance

Europ Assistance maakt de balans op van de krokusvakantie 2020

  • Gedurende de krokusvakantie 2020 ontving Europ Assistance 5.198 oproepen, met een traditionele piek op maandag: 911 oproepen op maandag 24 februari.
  • Dit jaar werden er minder medische skidossiers geopend (-15%) dan voor dezelfde periode in 2019.
  • Er was een lichte stijging van het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden (+4% t.o.v. 2019)..

 

Op de skipiste

Van vrijdag 21 februari tot en met donderdag 27 februari opende Europ Assistance in totaal 148 medische skidossiers in de Alpenlanden, wat een daling van 15% betekent t.o.v. dezelfde periode in 2019.
Ieder jaar stelt Europ Assistance een piek van ongelukken vast in het midden van de week. Dit jaar heeft het slechte weer in de Alpen er echter voor gezorgd dat er vanaf woensdag minder medische interventies nodig waren daar de mensen liever het einde van de slechte weersomstandigheden afwachtten alvorens te gaan skiën. Dit jaar werd 11% van de gekwetsten in het ziekenhuis opgenomen (t.o.v. 10% in 2019 en 13% in 2018).

De skiongelukken deden zich hoofdzakelijk voor in Frankrijk (55%), Oostenrijk (18%), Italië (17%) en in Zwitserland (10%).

Elke leeftijd zijn skiblessures!

De tendens van de voorbije jaren zet zich verder. Ook dit jaar zien we dat de –10 jarigen op de piste steeds talrijker worden. Zij vertegenwoordigen 44% van het aantal gekwetsten.

De meest voorkomende letsels bij de jongeren van 5 tot 20 jaar zijn knie- (35%), pols-/hand- (20%) en schouderblessures (13%). Het aantal hoofdblessures in deze leeftijdscategorie blijft stabiel dankzij het dragen van een skihelm (3%). Dit resultaat is ook te danken aan de verplichting in de skischolen en in sommige landen om een helm te dragen en de grotere bewustwording van het nut van de skihelm bij de ouders.

De 21-30 jarigen lopen grotendeels blessures op bij het skiën en snowboarden: knie (55%), schouder (13%), arm en pols (11%).

Over het algemeen kunnen we vaststellen dat jonge kinderen en tieners vaker blessures oplopen tijdens het snowboarden en de leeftijdscategorieën 31-40, 41-50 en +51 vaker getroffen worden door skiongelukken. De meest voorkomende blessures in de leeftijdsgroep 31-70 jaar zijn de traditionele skiblessures: knie (56%), enkels en voeten (17%), schouder (13%), benen (10%).

Interventies op de wegen naar en vanuit de Alpen

185 dossiers werden geopend voor technische interventies in het buitenland, hetzij hetzelfde aantal als vorig jaar. Op de weg naar de skioorden tekende Europ Assistance echter een lichte stijging op van 4%.

De Gipsvlucht van Europ Assistance: een traditie

De personen met blessures die geen dringende repatriëring vereisten of die bij hun familie ter plaatse wilden blijven, kunnen op het einde van de krokusvakantie door Europ Assistance naar huis gebracht worden aan boord van haar “Gipsvlucht”.

In de krokusvakantie 2020 werden zo in totaal 34 onfortuinlijke vakantiegangers waarvan 16 gekwetsten vanop de luchthaven van Grenoble naar België overgevlogen met de Gipsvlucht van Europ Assistance. In samenwerking met Brussels Airlines werden ze uit de Franse en Zwitserse skigebieden gerepatrieerd.

Zonbestemmingen

Heel wat Belgische vakantiegangers trokken tijdens de krokusvakantie naar verre zonbestemmingen: 56% van de dossiers gaan over medische problemen die reizigers ondervonden op deze bestemmingen.

  • Europese zonbestemmingen: Spanje en de Canarische eilanden (14%, -2 ptn.), Frankrijk (12%, -3 ptn.) en Italië (11%, +2 ptn.).
  • Verre zonbestemmingen: de Verenigde Sta ten is goed voor 7% van de medische oproepen vanuit verre bestemmingen (+2 ptn.), 4% vanuit Thailand (-1pt), en 3% vanuit zowel Indië als Brazilië.

Enkele foto’s van de Gipsvlucht 2020

This slideshow requires JavaScript.

 

Getuigenis van Mathias, medewerker van het Customer Contact Center van Europ Assistance die met de Gipsvlucht meevloog

“De organisatie van dit evenement is ongelofelijk. Het is een zeer goed geoliede machine. Elk lid van het bijstandsteam en van het medisch personeel dat aan de operatie deelneemt, werkt als een radertje in een complex systeem waar samenwerking, teamgeest en het welzijn van onze klanten hun volle betekenis krijgen. Ik ben er als waarnemer naartoe gegaan en was verbaasd. Ik kom terug met de overtuiging dat ieder van ons een mooie bijdrage levert zodat deze “machine” nog vele jaren kan blijven draaien… »

vakantie
Nota: de vermelde cijfers slaan op de periode van vrijdag 21 februari tot 27 februari 2020.
Foto’s: © Europ Assistance

Laat een antwoord