Tom de Dorlodot, paraglider en avonturier, schrijft over El Hierro, zijn favoriete Canarische eiland. Hij deelt zijn goede tips en een aantal interessante lokale contacten met degenen die er willen paragliden of vrijduiken.
Buitenactiviteiten troef op de Canarische Eilanden
De Canarische Eilandengroep is een ideale bestemming voor degenen die op zoek zijn naar sportieve ontspanning. Het is een paradijselijke plek om te duiken, wandelen, surfen, zeilen of gewoon als zonnige bestemming om rustig een boek te lezen op het strand. Vorig jaar zijn we met onze zeilboot van het SEARCH-project en ons productieteam op ontdekking gegaan van de 7 Canarische eilanden. Mijn lievelingsplek is het minder bekende eiland El Hierro, die ik je graag wil voorstellen.
El Hierro : een “milieubewust” eiland
Als kleinste eiland van de Canarische Eilandengroep is El Hierro het eerste eiland dat zijn energie voornamelijk uit hernieuwbare energiebronnen (zonne-, geothermische en windenergie) produceert. De bewoners zorgen ervoor dat de ruwe natuur ongeschonden blijft en beschermd wordt. Dankzij de vulkanische bodem en het lokale weer is de plantengroei er overvloedig en weelderig. Men kan er heel wat verschillende planten vinden en de kleine lokale markten zijn gevuld met heerlijke biologische groenten en fruit. Ook de zeebodem is boordevol leven. Op zee worden we begroet door dolfijnen, zeeschildpadden en soms zelfs walvissen!
El Hierro gezien vanuit de lucht…
El Hierro is mijn favoriete eiland van de Canarische Eilanden, en dit is niet toevallig. Het is een trefpunt voor acrobatische paraglidingpiloten. De hoogste berg van het eiland is perfect georiënteerd in de as van de heersende wind. Elke winter, als het te slecht is om in de Alpen of elders in Europa te vliegen, komt hier een groot aantal piloten samen om hun vaardigheden te verbeteren en vlieguren op te stapelen. Het eiland kent geen koud seizoen. Er heerst een soort eeuwigdurende lente en de dagen zijn lang.
In januari zijn we met Sofia en onze zoon Jack gevaren van Tenerife naar El Hierro om te genieten van deze uitzonderlijke vliegomstandigheden.
We meerden aan in het haventje van La Estaca. In deze jachthaven kan je in alle veiligheid een (zeil)boot achterlaten. Bovendien is de infrastructuur er dankzij de nieuwste werken modern en proper. We besloten een auto te huren om onze vrienden en lokale piloten te ontmoeten nabij Sabinosa, één van de beste paraglidingspots op het eiland. Als je paragliding wilt ontdekken, raad ik je aan om een tweezitsvlucht te maken met onze vriend Ondrej Prochazka, voormalig wereldkampioen acrobatieke paragliding, die zich twee jaar geleden op het eiland vestigde: http://www.flyelhierro.com/en/
Zeg hem dat ik je naar hem heb gestuurd. Hij is een goede vriend en neemt je dan zeker mee op een speciale vlucht!
… en onder water in apneu
Ik droomde reeds langer van vrijduiken (apneuduiken). Het is een activiteit die bepaalde risico’s met zich brengt. Natuurlijk moet je het nooit alleen beoefenen. Het is absoluut noodzakelijk om de juiste technieken en alle veiligheidsmaatregelen aan te leren alvorens de diepte in te duiken. Ik hou niet van improviseren, dus heb ik me geïnformeerd en herinnerde me dat een vriend me verteld had dat er een geweldige duikinstructeur op het eiland woonde. Ik nam contact met hem op en boekte een cursus. Eerlijk gezegd was het een geweldige ervaring, want Karsten heeft een aangeboren talent om les te geven!
De initiatiecursus duurt één dag. In de ochtend leren we een deel van de theorie, raken we vertrouwd met de apparatuur en in de middag gaan we in het water. We beginnen met een onderdompeling in één van de natuurlijke zwembaden van het eiland. Het belangrijkste is om je te ontspannen en je bewegingen te controleren om zo min mogelijk zuurstof te verbruiken. In statische toestand (zonder te bewegen) was ik in staat om tot 3min20 onder water te blijven. Daarna hebben we onze pakken aangetrokken en zijn we naar zee gegaan. Ik daalde geleidelijk af naar een diepte van 20 meter. Het was magisch. Het gevoel om zo lang onder water te kunnen blijven is gewoonweg ongelooflijk. Karsten, mijn instructeur is een professional en ik voelde me nooit in gevaar. Hij past zich aan alle niveaus aan en geeft er de voorkeur aan om privélessen te geven (wat een echt pluspunt is, vind ik). Hij blijft altijd dichtbij, zelfs onder water. Als er een probleem is, is hij altijd bereid om te reageren. Ik raad je ten zeerste aan om contact met hem op te nemen als je deze prachtige activiteit wilt ontdekken. Alle informatie vindt je hier: http://www.freediving-el-hierro.com/?lang=en
Goede tip: bescherm je huid zonder het zeewater te bevuilen
De zon schijnt echt heel sterk op de Canarische eilanden. Dit kan je dus verrassen als je vanuit België komt, vooral in de wintermaanden. Ik raad je sterk aan om jezelf goed te beschermen tegen ultraviolette stralen, vooral als je op zee of op het strand bent. Om het water niet te vervuilen, geef je best de voorkeur aan organische zonnecrème die geen chemische stoffen in de zee achterlaat. Klassieke crèmes beschadigen het koraal. Ik gebruik BioSolis en eerlijk gezegd, het is geweldig.
Met het vliegtuig of de boot naar El Hierro
Je kunt El Hierro bereiken met het vliegtuig via de maatschappij Binter of met de veerboot in 2u30 tijd vanaf Tenerife met de maatschappij Armas.
Een superoriginele plek om te logeren
Na een paar weken aan boord wilden we de boot een tijdje verlaten. We vonden een geweldige plek: het hôtel Punta Grande staat bekend als het kleinste hotel ter wereld. Het is gebouwd op een prachtige steiger en ‘s nachts hoor je de golven op de kliffen slaan. De keuken is heerlijk en het personeel is heel sympathiek. Het is de moeite waard om er een nacht door te brengen en te genieten van een cocktail bij zonsondergang.
Ontdek de andere artikels en tips van Thomas de Dorlodot door hier te klikken.
Foto's © IV Movies / Tom de Dorlodot / Sofia Piñeiro