
Het gebruik van elektrische auto’s en zachte mobiliteit blijft groeien in België, maar obstakels belemmeren een vlotte overgang.
Elk jaar verandert de houding van de Belgen in functie van de economische gebeurtenissen, de technologische vooruitgang en de initiatieven van de overheid. Daarom heeft Europ Assistance zich sinds de lancering van haar eerste “Mobiliteitsbarometer” in maart 2022 tot doel gesteld om te peilen naar de perceptie van de Belgen over duurzame mobiliteit en hun steun voor de overstap naar alternatieve transportmiddelen. De studie houdt rekening met de algemene perceptie van de bevolking, maar ook met de bijzonderheden van mensen die in stedelijke en niet-stedelijke gebieden wonen en van verschillende leeftijdsgroepen.
Hier zijn enkele bevindingen van de enquête.
Enkele percentages uit de Mobiliteitsenquête
- 42% van de Belgen is terughoudend t.o.v. politieke beslissingen over alternatieve mobiliteit.
- 17% van de Belgen denkt dat de omschakeling naar 100% elektrische mobiliteit pas tegen 2040 zal plaatsvinden.
- 62% van de Belgen zegt dat hun volgende auto niet elektrisch zal zijn.
- 71% van de Belgen zou geen tweedehands elektrische auto kopen.
- 43% van de Belgen merkt op dat het aantal publieke oplaadpunten in België is toegenomen, maar vindt dat er nog te weinig zijn.
- 50% van de Belgen vindt dat de zachte mobiliteit in de steden de laatste jaren is verbeterd.
- 43% van de Belgen denkt dat de mobiliteit in de steden de komende jaren zal verslechteren.
Focus op de elektrische wagen
-
- 20% van de Belgen denkt dat de omschakeling naar elektrische mobiliteit voor nieuwe voertuigen niet voor 2035 zal plaatsvinden. De andere respondenten verwachten dat de overgang veel later zal plaatsvinden (in 2040: 17% / 2045: 12% / 2050: 10% / “nooit”: 20%). Jongeren zijn duidelijk het meest optimistisch, terwijl 55-plussers het meest pessimistisch zijn.
- Voor 38% van de Belgen zal hun volgende auto elektrisch zijn (-10 ptn vs. 2024!). De meerderheid blijft dus kiezen voor een voertuig met verbrandingsmotor bij hun volgende aankoop (62%, +10 ptn). Degenen die voor een elektrisch voertuig kiezen, doen dat uit ecologische overtuiging (51%), omwille van een wettelijke verplichting (36%) of om professionele redenen (15%). Het verschil in prijs per kilometer speelt ook een rol in deze keuze (17%, +9 ptn).
- De Belgen blijven erg afhankelijk van hun auto: 74% (+3 ptn) van de bevolking die een auto heeft, zegt niet zonder te kunnen. En 52% (+5 ptn) is (nog) niet van plan om een lange reis (zoals een vakantie) te maken met een elektrisch voertuig.
- Veruit de grootste obstakels voor de aankoop van een elektrische wagen zijn de prijs (71%, -4 ptn), gevolgd door het gebrek aan oplaadstations (39%, -3 ptn, dit obstakel is minder uitgesproken van jaar tot jaar) en de moeilijkheid om de auto thuis op te laden (39%, -3 ptn). Er moet worden opgemerkt dat 26% (+5 ptn) het ‘gevaar’ van een elektrisch voertuig (bv. een batterijbrand) als een belemmering aanhaalt, een cijfer dat stijgt naarmate meer en meer gebruikers dit soort problemen ervaren.
- De belangrijkste stimulans om een elektrische auto te kopen is een lagere aankoopprijs (op het moment dat de beslissing wordt genomen om van voertuig te veranderen) voor 34% van de Belgen (-13 ptn). Het prijsargument is dus zwakker dan vorig jaar. Hetzelfde geldt voor de financiële steun van de overheid (aangehaald door 21% van de respondenten, een daling van 18 ptn). Een betere wegeninfrastructuur zou 26% van de respondenten kunnen aanmoedigen (-14 ptn).
- Het effect van een aankooppremie: In 2024 maakte de Vlaamse regering een budget vrij om mensen die een elektrisch voertuig kopen financieel te ondersteunen. Deze maatregel werd echter niet verlengd in 2025. We wilden weten of het stopzetten van deze maatregel een impact had op de intentie van mensen om een elektrisch voertuig te kopen in Vlaanderen, en ontdekten dat 49% zei dat ze hierdoor minder geneigd waren om dit te doen.
- Het aantal publieke laadpunten is de afgelopen maanden toegenomen. 43% van de Belgen waardeert deze toename, maar vindt het nog niet voldoende. Deze perceptie is meer uitgesproken aan de NL-kant (47%) dan aan de FR-kant (37%) van het land. 29% van de Belgen ziet geen verschil in het aantal oplaadpunten in vergelijking met vorig jaar. De mogelijkheid om toegang te krijgen tot een laadpunt in het buitenland lijkt zich slechts voor een goed derde van de respondenten positief te hebben ontwikkeld.
- Zijn Belgen geïnteresseerd in een tweedehands elektrisch voertuig? Op deze vraag antwoordt 71% van de Belgen ‘neen’. 46% is op zijn hoede voor de staat van de batterij in een tweedehandsvoertuig, 41% wil dit type voertuig helemaal niet en 21% koopt nooit tweedehands.De 29% Belgen die ‘ja’ zeggen, doen dat om budgettaire redenen (85%), 23% omdat ze hun garage/concessiehouder vertrouwen en 18% omdat ze de gewoonte hebben om tweedehands te kopen.
Hoe evolueert de mobiliteit in de stedelijke gebieden?
- De helft van de ondervraagde Belgen is van mening dat zachte mobiliteit in steden de laatste jaren is verbeterd. 39% denkt er echter anders over. Degenen die een verbetering vaststellen, schrijven dit toe aan de ontwikkeling van de openbare wegen (49%, -3 ptn), een groter bewustzijn bij automobilisten (43%, +6 ptn), een grotere repressie van overtreders (16%) en veiligere transportmiddelen (16%). Veiligheid in de stad blijft echter een gevoelig onderwerp dat veel aandacht verdient van beleidsmakers.
- 24% van de mensen voelt zich niet veilig in de stad wanneer ze gebruik maken van zachte mobiliteit.
- 34% zegt voortdurend te moeten opletten op het gedrag van automobilisten.
- Slechts 11% heeft een echt gevoel van veiligheid.
- 63% van de gebruikers beweert dat de indeling van de wegen in steden het voor gebruikers van zachte mobiliteit niet mogelijk maakt om zich veilig te verplaatsen.
- 67% van de respondenten vindt dat gebruikers van zachte mobiliteit de verkeersregels niet altijd correct toepassen.
- Voor automobilisten die in de stad rijden, zijn de grootste belemmeringen: het niet kunnen vinden van een parkeerplaats (59%), in de file staan (38%), moeten rijden in gebieden met (hoge) snelheidsbeperkingen (21%) of het moeten volgen van vaste routes (19%). In totaal denkt 43% van de ondervraagden dat de mobiliteit in steden de komende jaren zal verslechteren.
Het volledige persbericht en presentatie zijn op aanvraag beschikbaar.