Op reis in Mexico: praktische informatie

Op reis in Mexico: praktische informatie

MEXICO

Hoofdstad: Mexico Stad
Taal: Spaans (Castiliaans) en 68 andere moedertalen
Munt: Mexicaanse Peso. Wisselkoers: 1 MXN = ± 0,05€
Toeristische dienst: visitmexico.com

Wist u dat? De chihuahua kwam in de negentiende eeuw enkel voor in Mexico, nu zie je dit hondenras over de gehele wereld.

Documenten en douane
Om Mexico binnen te komen, hebt u een paspoort nodig dat tot minimaal 6 maanden na thuiskomst geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen is geen visum nodig. Op vertoon van paspoort en retourticket krijgt u bij aankomst in Mexico een toeristenvisum dat u in uw paspoort moet bijhouden. Bij vertrek dient u dit weer af te geven als bewijs dat u Mexico bezocht hebt. Gaat u langer dan 90 dagen naar Mexico, dan is een visum vereist. Deze kan worden aangevraagd bij een visumbureau of bij een diplomatieke vertegenwoordiging van Mexico in België, in Brussel of Luik.

Wanneer u in Mexico aankomt met goederen met een waarde tussen de 300 en 500 Amerikaanse dollar, moet u belasting betalen op de totale waarde van de goederen. Er zijn geen beperkingen voor geldbedragen tot 10.000 US dollar. Voor hogere bedragen moet u dit aangeven bij aankomst in Mexico.

Het gezondheidssysteem in Mexico
De nationale wetgeving biedt geen openbare gezondheidszorg aan buitenlanders. Daarom hebt u als toerist in Mexico enkel toegang tot privé gezondheidsvoorzieningen, die over het algemeen van gemiddeld niveau en zeer duur zijn. Wij raden u daarom aan om voor uw vertrek een reisverzekering  af te sluiten, zodat u onbezorgd van uw vakantie kunt genieten. Voor Mexico is er geen verplichte vaccinatie vereist.

Veiligheid in Mexico
In Mexico is veel criminaliteit, zowel in toeristische gebieden als in meer afgelegen gebieden. Dit wordt vooral veroorzaakt door de armoede en door botsingen tussen rivaliserende bendes. Wees altijd alert, loop ‘s nachts en in rustige gebieden niet te voet, draag geen juwelen of andere opvallende accessoires. Wanneer u in Mexico Stad verblijft, reis dan per taxi, liefst geboekt vanuit uw hotel of het restaurant waar u heeft gegeten.

Lees voor uw vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies voor Mexico op de website van Buitenlandse Zaken.

Er wordt aangeraden om een reis naar Mexico te registreren op Travellers Online. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken u contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Het verkeer is in Mexico Stad bijzonder chaotisch en we raden u af om zelf met de auto te gaan rijden. Voor het reizen van de ene naar de andere locatie of regio binnen Mexico, kunt u best gebruik maken van bussen, per trein (beide in 1ste klasse) of per vliegtuig.

Welke reisverzekering neemt u voor een reis naar Mexico?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie in Mexico
De beste tijd om Mexico te bezoeken is van oktober tot mei, omdat het er dan droog is en niet te koud. Het regenseizoen valt in de periode van mei tot oktober. Tijdens onze zomermaanden is er in de zuidelijke kuststreken van Mexico een zeer hoge luchtvochtigheid en grote hitte, samen met een grote instroom van buitenlandse toeristen.

De weken rond Pasen, Kerstmis en Oud en Nieuw zijn de drukste vakantieperiodes voor Mexicaanse vakantiegangers, met het risico dat er geen accommodatie te vinden is. De belangrijkste religie is het Katholicisme.

De Mexicaanse keuken
De Mexicaanse keuken is sterk en kruidig. Mexicaanse gerechten hebben hun wortels in de precolumbiaanse traditie, maïs is hierbij een fundamenteel ingrediënt. U vindt het in empanada, de klassieke krokante stukjes bladerdeeg gevuld met vlees, groenten en kaas. Andere essentiële ingrediënten zijn aardappelen, avocado, tomaten en bonen. Traditionele gerechten als chili con carne, nacho’s en fajita’s kunnen zeer pittig gekruid zijn. Een fris Mexicaans biertje zal hier zeker goed bij smaken!

 

Laat een antwoord