Op reis in de Filipijnen: praktische informatie

Op reis in de Filipijnen: praktische informatie

FILIPIJNEN

Hoofdstad: Manilla
Taal: Filipijns en Engels (officieel). Spaans (veel gebruikt)
Munteenheid: Filipijnse peso. Wisselkoers: 1 PHP = ± 0,017 EUR
Toeristische dienst: visitphilippines.org

Wist u dat? De jojo werd aanvankelijk als wapen in de Filippijnen uitgevonden. De naam betekent in de lokale taal ‘kom terug’ en werd op het einde van de negentiende eeuw gepatenteerd als speelgoed.

Gaat u op reis naar de Filipijnen? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
U dient in het bezit te zijn van een paspoort om het land te betreden. Zorg ervoor dat uw paspoort ten minste 6 maanden geldig is vanaf de datum van aankomst en voorzien is van een elektronische chip. Daarnaast dient u in het bezit te zijn van een retourticket en een gratis toegangsvisum dat u bij aankomst in de Filippijnen kunt verkrijgen. Dit document is geldig voor een verblijf van maximum 30 dagen. Indien u van plan bent om langer te blijven, dan moet u vóór het verstrijken van uw visum een verlenging aanvragen bij het Bureau voor Immigratie in Manilla. Hiervoor zal u zowat 50 euro aangerekend worden.

Het is niet toegestaan om vanuit de Filipijnen lokale valuta te exporteren voor een totaalbedrag van meer dan 5.000 Filipijnse peso’s. Wanneer u euro’s of dollars wilt invoeren, dient u dit aan te geven aan de douane indien de totale waarde meer dan 10.000 dollar bedraagt.

Het is ten strengste verboden om wapens, voedsel, landbouwproducten zoals fruit en groenten en potentieel gevaarlijke artikelen het land in te brengen. Ook medicijnen mag u niet meenemen tenzij u een Engelstalig medisch voorschrift kunt voorleggen dat door een arts is ondertekend.

De Filipijnen treden zeer streng op tegen drugs. De straffen zijn dan ook zeer zwaar voor iedereen die in het bezit is van illegale stoffen. Zelfs voor kleine hoeveelheden riskeert u een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf. Wees dus uiterst voorzichtig met uw bagage, om te voorkomen dat personen met kwade bedoelingen u gebruiken als een onbewuste drager.

Het gezondheidssysteem in de Filipijnen
De kwaliteit van Filipijnse klinieken en ziekenhuizen is over het algemeen veel lager dan in België. Openbare gezondheidszorgen moeten, vooral in de kleine steden en landelijke gebieden, indien mogelijk worden vermeden. De privéziekenhuizen functioneren echter goed en garanderen een uitstekende kwaliteit op het vlak van veiligheid, hygiëne en professionalisme.

De gezondheidszorg kan in dit land uiterst duur zijn. Het is dus zeker aan te raden om een reisverzekering af te sluiten zodat u onbezorgd op reis kunt vertrekken.

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor de Filipijnen. Toch wordt aangeraden om zich in te enten tegen difterie, tetanus, polio, tegen hepatitis A en tegen mazelen. Contacteer in geval van twijfel of voor meer informatie uw behandelende arts.

De veiligheid in de Filipijnen
Ondanks de zware straffen die aan criminelen worden opgelegd, zijn de Filippijnen geen heel veilig land. De druggerelateerde criminaliteit is er schering en inslag. Overvallen en zwendelpraktijken tegen toeristen komen helaas dan ook veel voor.

Sommige gebieden worden strikt afgeraden, andere gebieden zijn zelfs verboden, dit bvb. in de noordelijke eilanden en het zuiden van het land. Volg altijd de instructies op van de plaatselijke autoriteiten.

Lees vóór uw ook vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken en registreer uw reis op Travellers Online zodat FOD Buitenlandse Zaken op de hoogte is van uw verblijf en u kan contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Welke reisverzekering sluit u af voor een reis naar De Filippijnen?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten 

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn. 

Klimaat en religie
Het klimaat van de Filippijnen is typisch voor tropische landen, gekenmerkt door de duidelijke scheiding tussen het natte seizoen, van mei tot november, en het droge seizoen dat overeenkomt met onze winterperiode. Het noordelijke deel van het land is over het algemeen regenachtiger, terwijl het oostelijke deel onderhevig is aan moessons en tyfoons, vooral in augustus.

De temperaturen zijn doorheen het jaar meestal hoog en de luchtvochtigheid is constant. De beste tijd om de Filipijnen te bezoeken is in de maand maart, wanneer de regenval laag is en de temperaturen milder zijn.

Het christianisme is er de meest verspreide godsdienst: bijna 80% van Filippijnen is katholiek. Het overige deel van de bevolking is verdeeld in een groot aantal kleinere religies, zoals evangelische, protestantse, Islamitische en boeddhistische groeperingen.

De Filipijnse keuken
De Filippijnen is een mix van culturen, wat ook in de keuken tot uiting komt. De Filipijnse keuken wordt gekenmerkt door verrassende smaken uit India, China, Japan en Indonesië.
De meest bekende specialiteit is de balut, een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo, dat gekookt wordt. Een ander typisch Filipijns gerecht is “sisig”, gemaakt van ingewanden van varkensvlees, kip en eieren. Deze 2 gerechten zijn niet echt geschikt voor delicate fijnproevers, maar eerder voor mensen met een sterke maag. Wenst u liever gerechten uit te proberen zonder organenvlees, kies dan voor “pancit palabok”, Filipijnse noedels met garnalensaus, of “siomai”, gestoomde ravioli.

 

Laat een antwoord