Op reis in Noorwegen: praktische informatie

Op reis in Noorwegen: praktische informatie

NOORWEGEN

Hoofdstad: Oslo
Taal: Noors
Munt: Noorse kroon
Toeristische dienst: visitnorway.com. Wisselkoers: 1 NOK = ± 0,10 EUR

Wist u dat? De Noren bedachten het woord “ski”. De term “skid” betekent “bedekt met leer”. Zeehonden- of rendierhuid werd gebruikt als antislip op skiborden.

Gaat u op reis naar Noorwegen? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
Bezoekers uit de Europese Unie hebben geen paspoort of visum nodig om Noorwegen binnen te komen, een identiteitskaart of paspoort is voldoende.

Toeristen moeten 18 jaar of ouder zijn om alcohol of tabak te mogen meenemen. Om sterke drank op zak te hebben, moet u 20 jaar of ouder zijn. Het is verboden om vlees, melk en zuivelproducten van buiten Europa en vreemde valuta ter waarde van meer dan 25.000 Noorse kronen te importeren.

Het is verboden om de volgende goederen zonder speciale vergunning in te voeren: drugs, giftige stoffen, alcohol met een alcoholgehalte van meer dan 60%, wapens en munitie, vuurwerk, aardappelen, zoogdieren, vogels en exotische dieren, planten of delen van geteelde planten. Daarnaast zijn enkel kleine hoeveelheden medicijnen toegestaan voor persoonlijk gebruik.

Het gezondheidssysteem in Noorwegen
Het niveau van de gezondheidszorg in Noorwegen is zeer goed, maar het heeft ook hoge kosten. Het voorschrijven van geneesmiddelen gebeurt volgens zeer strikte regels, en de lijst van voorgeschreven geneesmiddelen kan verschillen van wat in België gebruikelijk is. Voordat u vertrekt, raden wij u aan om een reisverzekering af te sluiten die de terugbetaling van medische kosten en een eventuele repatriëring dekt.

Veiligheid in Noorwegen
Noorwegen is een veilig land. Als u van de bergen houdt en graag gaat wandelen op grote hoogte, zorg er dan voor dat u een goede kennis hebt van de gebieden die u wilt bezoeken, en controleer op voorhand uw uitrusting.

Reist u binnen Noorwegen met de auto, vergeet dan niet om de verkeersregels te respecteren. Zo mag u geen alcohol drinken voordat u gaat rijden en mag u achter het stuur enkel handsfree bellen. Houd de lichten altijd aan, zelfs overdag. Respecteer de maximumsnelheid van 80 km per uur of 110 km per uur op sommige wegen en autosnelwegen. In woonwijken en steden is de maximumsnelheid teruggebracht tot respectievelijk 30 en 50 kilometer per uur.

Welke reisverzekering neemt u best voor een reis naar Noorwegen?

Bij Europ Assistance kan u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

vakantie
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

Klimaat en religie in Noorwegen
Dankzij de Golfstroom en warme luchtstromen heeft Noorwegen een vrij mild klimaat. De koudste gebieden in de winter zijn vaak landinwaarts of zeer noordelijk. In het voorjaar is de kans op snelle weersverandering vrij groot, zo kan er zelfs eind mei nog sneeuw vallen. Toch zijn er over het algemeen in de lente minder regendagen. In het midden van de zomer kunnen de temperaturen in elk deel van het land hoog zijn. In de herfst kunnen stormen de Noorse kusten treffen, met sterke wind en stortregens. In de winter is het grootste deel van het land bedekt met sneeuw, maar in de vlakke gebieden langs de kust daalt de temperatuur zelden onder nul. Vanaf half november tot eind januari komt de zon niet op in de noordelijke gebieden van de poolcirkel.

De heersende godsdienst in Noorwegen is luthers protestant.

De Noorse keuken
Noorwegen heeft een zeer smakelijke keuken. Proef zeker Noors lamsvlees, dat tot het beste lamsvlees ter wereld wordt gerekend. Daarnaast is gebraden auerhoen ook een aanrader, en zijn gerechten met eland-, rendier- en hertenvlees zeer smakelijk. Visliefhebbers hebben volop keuze in Noorwegen: van stokvis tot skrei (Arctische kabeljauw) en gerookte zalm tot Rakfisk (gefermenteerde forel). Voor kaasliefhebbers is er de brunost, een gekarameliseerde bruine geitenkaas met een sterke karamelsmaak.

 

Laat een antwoord