Ga niet de baan op zonder uw groene kaart

By Xavier Van Caneghem on 01/09/2014 in Autovakanties, Mobiliteit, Wereld
0
86

Waarvoor staat groene kaart? In welke landen is ze geldig? Moet men ze steeds bij de hand hebben wanneer men met de wagen rijdt?

Wat is de groene kaart eigenlijk?

De groene kaart is het bewijs (het getuigschrift) dat u gedekt bent door een autoverzekering. Dit document wordt u afgeleverd door uw verzekeraar wanneer u in orde bent met de betaling van uw autoverzekeringspremie.

De groene kaart is slechts geldig gedurende een beperkte tijd, aangeduid op het document. Ze lijst de landen op waarin uw verzekeraar uw aansprakelijkheid dekt.

De kaart maakt deel uit van de documenten die gecontroleerd kunnen worden bij een wegcontrole door de plaatselijke overheden zowel in België als in het land waar u met uw voertuig naartoe reist.
In sommige landen (o.a. in Spanje, Polen, Kroatië en Duitsland) is een aparte groene kaart vereist voor de verzekering van caravans en van aanhangwagens van meer dan 750 kg.

Waar is de groene kaart geldig?

De groene kaarten die uitgereikt worden voor voertuigen die in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) ingeschreven zijn, moeten het hele grondgebied van de EER dekken.
De verzekeraars mogen op de groene kaart slechts de code doorstrepen van de landen die geen deel uitmaken van de EER.

De lidstaten van de Europese Economische Ruimte:
Oostenrijk (A), België (B), Bulgarije (BG), Cyprus (CY), Tsjechische Republiek (CZ), Denemarken (D), Spanje (E), Estland (EST), Finland (FIN), Frankrijk (F), Duitsland (D), Griekenland (GR), Hongarije (H), Ierland (IRL), Italië (I), Letland (LV), Litouwen (LT), Luxemburg (L), Malta (M), Nederland (NL), Polen (PL), Portugal (P), Roemenië (RO), Slovakije (SK), Slovenië (SLO), Spanje (E), Zweden (S), Verenigd Koninkrijk (GB), Noorwegen (N), IJsland (ISL) en Liechtenstein (FL).

Voor volgende landen bestaan er bilaterale akkoorden met België (ze moeten dus eveneens gedekt worden door de groene kaart van een in België ingeschreven voertuig): Kroatië (HR), Marokko (MA), Zwitserland (CH), Tunesië (TN), Turkije (TR), Servië (SRB).

En als het land waar ik naartoe ga niet gedekt is?

Als de naam van het land waar u naartoe gaat, doorgehaald is, raden wij u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar en samen met hem te zien of het mogelijk is een uitbreiding van de waarborg te onderschrijven.

In sommige landen is het mogelijk om een tijdelijke autoverzekering af te sluiten aan de grensovergang. Als u deze mogelijkheid wilt benutten, kunt u best goed op voorhand hierover informatie inwinnen bij het betrokken land (consulaat) m.b.t. de prijs, de verzekeringsperiode en de procedures.

Enkele tips

– Reis steeds met de originele documenten en identificatiebewijzen van het voertuig, zoals de groene kaart, het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest, maar berg ze wel op op een veilige plaats.

In België moet u steeds in staat zijn om bij een controle door de overheid het originele document van de groene kaart voor te leggen. Een kopie van het document heeft geen wettelijke rechtsgeldigheid!
Nota: Draag ook steeds de groene kaart op zak indien u met een motor of een motorfiets rijdt.

– De groene kaart maakt ook deel uit van de documenten die u moet kunnen voorleggen bij een technische controle van het voertuig.

– Reis ook steeds met uw Europese rijbewijs, of – indien nodig – met een internationaal rijbewijs.

– Vergeet niet één of meerdere exemplaren mee te nemen van het Europese aanrijdingsformulier.

 

mobiliteit

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: