Op reis in Rusland: praktische informatie

Op reis in Rusland: praktische informatie

RUSLAND

Hoofdstad: Moskou
Taal: Russisch
Munteenheid: Roebel. Wisselkoers : 1 RUB = ± 0,013 EUR
Toeristische dienst: visitrussia.com

Wist u dat? Rusland heeft 11 tijdzones, meer dan enig ander land ter wereld.

Gaat u op reis naar Rusland? Hier vindt u enkele nuttige tips:

Documenten en douane
Een reisvisum en een ziektekostenverzekering zijn vereist. Een goede reisverzekering is verplicht om een reisvisum voor Rusland te bekomen. Controleer voor het vertrek ook of uw paspoort bij aankomst in Rusland nog minstens 6 maanden geldig is, en of het niet beschadigd is, want de controles zijn streng. 

Zodra u aankomt vult u een douane-aangifteformulier in, in tweevoud, voor goederen of vreemde valuta die u hebt meegenomen, inclusief waardevolle voorwerpen, professionele film-/videoapparatuur en kunstvoorwerpen. Vergeet niet om de afgestempelde kopie te bewaren, aangezien u deze weer nodig hebt om het land te verlaten.

Het gezondheidssysteem in Rusland
Het gezondheidssysteem is in Rusland van redelijke kwaliteit maar de onderschrijving van een goede reisverzekering die de kosten voor een eventuele repatriëring dekt, is onmisbaar. Houd er rekening mee dat u een deel van de kosten van ziekhuisopname en geneesmiddelen direct moet betalen. In het geval van ziekenhuisopname of wanneer u gespecialiseerde medische zorg nodig hebt, kunt u best meteen contact opnemen uw reisverzekeraar. Er zijn geen speciale vaccins nodig om naar Rusland te gaan.

Veiligheid in Rusland
Omwille van de uitgestrektheid van het land, kan de veiligheidssituatie in Rusland van regio tot regio sterk verschillen. In Moskou, Sint-Petersburg en andere grote steden kan zonder problemen worden gereisd. Op publieke plaatsen zoals voetgangerstunnels, metro, stations, treinen, luchthavens, markten, restaurants en andere toeristische attracties is wel extra alertheid geboden voor zakkenrollers en andere vormen van kleine criminaliteit.

Lees voor uw vertrek zeker nog eens het laatste reisadvies voor Rusland op de website van het Ministerie van  Buitenlandse Zaken.

Er wordt aangeraden om een reis naar Rusland te registreren op Travellers Online. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken u contacteren indien er zich een noodsituatie voordoet.

Welke reisverzekering voor Rusland afsluiten?

Bij Europ Assistance kunt u zowel een tijdelijke als een jaarlijkse reisverzekering onderschrijven.

Alle reisverzekeringen hebben volgende voordelen:

  • Terugbetaling van de medische kosten
  • Organisatie en begeleiding van uw repatriëring en die van uw medereizigers indien nodig
  • Vervroegde terugkeer in geval van hospitalisatie of overlijden van een verwant in België       
  • Bijstand bij verlies van documenten

 

 

Reisverzekering
 

Als u maar één keer per jaar naar het buitenland reist, kan een tijdelijke reisverzekering handig zijn. Indien u meerdere keren per jaar op reis en citytrip gaat, zal een jaarlijkse reisverzekering de meest voordelige optie zijn.

De jaarlijkse reisverzekering dekt ofwel het Europese gedeelte van de Russische Federatie (formule Europa), ofwel de volledige Russische Federatie. Bij tijdelijke reisverzekeringen, kiest u of u naar het Europese gedeelte van Rusland gaat (St. Petersburg en Moskou vallen hieronder) of u het Aziatische deel van Rusland gaat bezoeken. De premie is verschillend naargelang uw bestemming.

Klimaat en religie in Rusland
Rusland is een uitgestrekt land met veel klimaatzones. In Moskou heerst een landklimaat en Sint-Petersburg kent een gematigd zeeklimaat. In Rusland kunnen winters zeer streng zijn, wat voor problemen bij publieke transportsystemen en het wegennet kan zorgen. Raadpleeg dus altijd de weersvoorspelling voordat u op stap gaat.
De grootste religieuse gemeenschap zijn de Russisch orthodoxen, gevolgd door de Islam.

De Russische keuken
De Russische keuken wordt vooral gekenmerkt door de vele variaties van soepen, zoals supcik of borsch, die vaak worden geconsumeerd om het warm te krijgen tijdens de koude wintermaanden. Het is echter de moeite waard om andere gerechten te proeven, zoals vleesbrood of blini, de Russische versie van onze pannenkoeken.

 

Laat een antwoord