
Ouidah – “Route des esclaves” : “Porte du non-retour”
Ben je op zoek naar een reisbestemming in een weinig bekend land en buiten de gebaande paden? Floriane en Aurélie, medewerksters van Europ Assistance, vertellen ons over hun reis in Benin, een weinig bekend maar gastvrij land, vol diversiteit.
« Bonne arrivée ! »
Zo zal de lokale bevolking je welkom heten!
« Ik ben in juli 2019 naar Benin gegaan in het kader van een intercultureel project georganiseerd door de vereniging Quinoa en CADD om er de ontwikkeling van vrouwelijke wevers op het platteland te promoten. Ik verbleef enkele weken in Fandji, een klein dorpje op een uur rijden van Cotonou, de economische hoofdstad van het land. Tijdens mijn verblijf heb ik kennis kunnen maken met de zeer gastvrije lokale bevolking en de culturele en geografische diversiteit van het land. Een land dat absoluut een bezoek waard is! »
Korte presentatie van Benin
Ligging : De Republiek Benin is een land van bijna 115.000 km² gelegen in West-Afrika tussen Togo, Burkina Faso, Niger en Nigeria. De kustlijn langs de Atlantische Oceaan strekt zich uit over 121 km. Het land heeft een lengte van 700 km van de kust in het zuiden tot de beboste gebieden in het noorden.

Het land telt ± 10,5 miljoen inwoners. De administratieve hoofdstad is Porto Novo (268.000 inwoners). Het economische hart van het land is Cotonou.
De voornaamste godsdiensten zijn de islam (28%) en het katholicisme (26%). Bijna 12% van de bevolking is aanhanger van de voodoo.
Het klimaat in Benin is overwegend warm en vochtig (tropisch klimaat), met kleine verschillen die gelinkt zijn met de seizoenen en de geografie. De maand juli (de maand van ons bezoek) is midden in het regenseizoen.
De officiële taal van Benin is Frans, maar er worden ook lokale talen gesproken, waarvan de meest verspreide het “Fon” is.
Administratieve formaliteiten
Voor een verblijf in Benin heb je een paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is vanaf de aanvangsdatum van je reis en een visum dat je online bij het consulaat kunt aanvragen.
Je registreert ook best je reis op de website Travellers Online van de FOD Buitenlandse Zaken voordat je vertrekt.
Vaccinaties en gezondheidspreventie
Aangezien Benin een tropisch land is, zijn basisvaccinaties essentieel, evenals een bescherming tegen gele koorts, meningitis, tyfus en malaria.
Haat je de muggen? Dan heb je pech, want ze zijn er alomtegenwoordig! Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jij je goed beschermd door een muggenwerend middel te gebruiken en te slapen onder een muskietennet.
Leidingwater is niet overal aanwezig. Het water is dus niet overal drinkbaar. Het is daarom ten zeerste aangeraden om gebotteld water van bekende merken te drinken en het zelfs te gebruiken om je tanden te poetsen.
De infrastructuur van de gezondheidszorg is over het algemeen correct (ziekenhuizen, apotheken) en voldoet aan de normen die gangbaar zijn in dit deel van de wereld. Door de lange afstanden is het echter mogelijk dat men verre afstanden moet afleggen voordat men een medisch centrum kan bereiken. Een goede reisverzekering is voor een dergelijke reis dus een must!
Vervoer en geldmiddelen
De belangrijkste internationale luchthaven is gelegen in Cotonou. Deze stad is – net als Porto Novo – het vertrekpunt van belangrijke wegen die de andere delen van het land met elkaar verbinden. De beste wegen vind je in de buurt van de deze grote steden.

Het land heeft geen spoorwegnet. De beste manieren om zich te verplaatsen zijn dus bussen, gedeelde taxi’s (let op: ze vertrekken alleen als ze vol zijn!) en “zems” (motortaxi’s, erg populair!). In grote steden is het ook mogelijk om voertuigen te huren, maar wees voorzichtig, want de wegen zijn niet overal even goed berijdbaar, waardoor de reistijd vaak verlengd wordt!
De munteenheid van Benin is de CFA-frank (1 euro = +- 656 CFA-franken (XAF)). Neem contant geld mee en converteer het ter plaatse, want behalve in de grote steden zijn er niet veel geldautomaten en is het moeilijk om een kredietkaart te gebruiken. Verder is het internet er vrij goed en is het gemakkelijk om ter plaatse een SIM-kaart te kopen!
Zoals in alle landen, vind je twee prijssystemen: het duurdere systeem voor toeristen en op de meest bezochte plekken, en het andere, goedkoop, in de plaatsen waar de lokale bevolking naartoe gaat, waaronder -bijvoorbeeld – de “makis” (straatrestaurants). Op deze plaatsen is het mogelijk om goed te eten voor slechts enkele euro’s!
Voeding

In Benin heb je overal te lande ruimschoots de gelegenheid om de “pâte”, het nationale gerecht bij uitstek, te proeven. Het is een soort puree gemaakt van maïsmeel, maniok of yam. Men eet het met paprika’s en (soms) met vlees of vis. Rijst is ook een populair gerecht. In het zuiden, vlakbij de kust, wordt al vaker vis gegeten.
Wat de dranken betreft, mag je het lokale bier, de “Béninoise” (een soort pils) niet missen en als je de voorkeur geeft aan sterke alcohol, moet je beslist de sodabi (likeur van palmwijn) proeven.
Oh ja: wees niet verbaasd als je tijdens je eerste ontmoeting met de bewoners een kom of een glas water aangeboden krijgt. Dit is het teken dat je welkom bent!
En als je niet echt van water houdt, moet je er niet eens van drinken, maar enkel je lippen nat maken!
Absoluut te bezoeken
- “La route des pêches” (vissersroute): deze route loopt langs de kustlijn en stelt je in staat om vele unieke plaatsen tussen Cotonou en Ouidah te bezoeken, langs de zee, de velden, kleine vissersdorpjes en rijen kokospalmen.
- “La route des esclaves” (slavenroute): deze route, gelegen in Ouidah, verwijst naar een veel minder glorieus kolonisatieverleden. Door deze route te volgen maak je een emotionele pelgrimstocht langs de overblijfselen en plaatsen waar de slaven vóór hun deportatie werden gebracht. Deze weg volgen is een soort morele plicht om deze pijnlijke tijden van de geschiedenis niet te vergeten.
- Het dorp Ganvié: in deze stad, gelegen aan (of in) het meer van Nokoué vaar je tussen huizen die gebouwd zijn op houten palen.
- De Dantokpa-markt in Cotonou, één van de grootste markten in West-Afrika. Het bruist er van het leven en je kunt er tal van lokale producten vinden, van de meest exotische levensmiddelen tot Afrikaanse gewaden en andere kleurrijke kleding. Een uitstekende manier om dit land te leren kennen!
- Het nationale park van de Pendjari en het W National Park. Het is een groot natuurgebied in het noordwesten van het land, in het departement Atacora en deels ook in Burkina Faso. De plaats is bekend voor zijn safari’s (fotosafari’s) te midden van de wilde fauna (olifanten, leeuwen, buffels, antilopen….) en flora. Maar wees voorzichtig: ga er niet naartoe zonder een gids die de regio perfect kent. Sommige gebieden worden sterk afgeraden vanwege hun onveiligheid (extremistische groepen). Vraag de plaatselijke autoriteiten om meer informatie!
Enkele reisfoto’s
Foto’s © Floriane Hernalsteens