Een medisch uitgeruste drone om het slachtoffer van een hartkwaal ter hulp te vliegen.
Is dit idee uit de lucht gegrepen? Volgens sommigen niet!
De “medisch uitgeruste drone”is geboren
De media heeft recentelijk het nieuws verspreid over de ontwikkeling van een medisch uitgeruste drone die in enkele seconden tijd zou kunnen tussenkomen na een noodoproep wegens een hartfalen.
Dit type toestel werd op punt gesteld door een Belgische student aan de Universiteit van Delft.
Een drone sturen naar een hartpatiënt
Het idee van een “ambulance-drone” is ontstaan uit de vaststelling dat veel kostbare tijd verloren gaat wanneer een klassieke ambulance via de weg ter plaatse wordt gestuurd.
In dat geval zou een drone naar de plek van het medisch probleem kunnen vliegen door gebruik te maken van de GPS-localisatie van de oproeper. Het toestel zou een korte afstand (over een oppervlakte van 12 km²) kunnen afleggen in een tijdspanne van enkele seconden.
Het zou uitgerust zijn met een webcam zodat de noodoperator vanop afstand instructies zou kunnen geven, een defribrillator aan boord hebben en het zou in staat zijn om medische informatie rechtstreeks door te sturen naar de medische hulpcentrale. Nadat de drone is geland, volgt de aankomst van de klassieke ambulance ter plaatse.
Zullen drones in de toekomst een bijkomende hulp zijn voor de medische hulpverlening?
Het concept, dat intussen reeds talrijke tegenstanders, sceptici en voorstanders telt, zal verder door het onderzoekteam ontwikkeld worden. In België wordt het ondersteund wordt door Living Tomorrow.
Los van alle technische en medische aspecten en van alle veiligheidsoverwegingen, zal de verdere ontwikkeling van (medische) drones ook sterk afhankelijk zijn van de evolutie van de wetgeving inzake het gebruik van lichte, gemotoriseerde luchtvaartuigen die vanop afstand bediend worden.
(Ter informatie: het Engelse woord “drone” verwijst naar een mannelijke bij of een dar.)
De komende jaren zal het gebruik van drones heel zeker een sterke groei kennen in heel wat sectoren van onze samenleving. Waarom dan niet in de sector van de medische hulpverlening?
Wat denkt u ervan?
Lees ook : Mag ik thuis een drone gebruiken?