Slow Food: een andere ontdekking van streekproducten

By Xavier Van Caneghem on 06/07/2016 in Europa, Reizen, Vakantie
0
10

Op reis gaan, betekent o.a. genieten van gastronomische specialiteiten van de plaatsen die u bezoekt, de ontdekking van streekproducten die u op geen andere plek kunt vinden, de ondersteuning van plaatselijke producenten, …
Slow Food kan u hierbij helpen.

Wat is Slow Food?

Als reactie op de razendsnelle industrialisering van de voedingssector en de ontwikkeling op wereldvlak van de “fast food”, werd in 1986 een “Slow Food”-beweging opgericht in Italië door Carlo Petrini.
Sindsdien telt de beweging honderdduizenden leden, gespreid over de hele wereld. Ze hebben als drijfveer de bevordering van de productie en van de consumptie van een plaatselijke, ecologische voeding die op billijke wijze geproduceerd wordt. Het project van de organisatie wordt ondersteund door de Europese Unie.

slow_foodDe Slow Food-organisatie heeft de slak als symbool aangenomen. Ze beoogt de promotie van natuurlijke streekproducten en moedigt de consumenten aan om hun tijd te nemen om die producten te ontdekken en/of klaar te maken en er volop van te genieten. Op die manier steunt ze ook het behoud op lange termijn van minder bekende producten en wenst ze de gewassen, zaden, dieren, landbouwgebruiken en culinaire specialiteiten van elke regio te beschermen.

Streekproducten eten en plaatselijke producenten steunen

De leden van Slow Food zijn verenigd in “convivia”. Elk convivium heeft een plaatselijk actieterrein en streeft ernaar om zijn eigen streekproducten te beschermen en te promoten (bvb. kazen, fruit, wijnen, traditionele keuken, enz.).

Slow Food restaurants, producten en producenten vinden

Spreekt het concept van Slow Food u aan?
Wilt u de specialiteiten kennen van de plek waar u uw vakantie doorbrengt?
Zoekt u een Slow Food-restaurant?
Wenst u een bezoek te brengen aan een plaatselijke landbouwer of ambachtsman om zijn producten te ontdekken of te proeven?

Dit zijn enkele nuttige links:

http://www.slowfood.com/ met informatie over de organisatie

https://www.slowfood.com/tag/slow-food-planet/voor de applicatie die het u mogelijk zal maken om restaurants, markten, winkels of producenten te vinden in de hele wereld.

Op het internet vindt u ook heel wat informatie hierover terug. Het volstaat “slow food” in te tikken, gevolgd door de naam van de plaats of van het land om interessante adressen te vinden.

Dichter bij huis: wist u dat er in Brussel en in andere steden van het land talrijke bekende of minder bekende restaurants zijn die Slow Food-specialiteiten op hun kaart zetten?

.

vakantie

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*