In de auto met een winterjas aan? Niet slim!

By Xavier Van Caneghem le 04/02/2015 in Kinderen, Mobiliteit, Mobiliteit winter
0
20

Wist u dat een dikke winterjas dragen in de wagen een risico kan inhouden voor uw veiligheid?

Brrrrr… Ik hou mijn jas aan!

Bij koud weer dragen heel wat autobestuurders en inzittenden hun winterjas, warme winterjak of dikke anorak tijdens het rijden, te meer wanneer hun wagen nog niet opgewarmd is of niet over verwarmde autozetels beschikt.
Hetzelfde geldt voor de kinderen die achteraan plaatsnemen of in een kinderzitje geplaatst worden.
De veiligheidsgordel wordt dan boven de dikke winterjas vastgemaakt.

Een minder efficiënte veiligheidsgordel

Dit blijkt volgens experten (waaronder het BIVV) geen goed idee te zijn, want de gordel wordt dan minder aangespannen, waardoor zijn bescherming vermindert door de ruimte die zich tussen het lichaam en de buitenkant van de winterkledij bevindt.

Bij een schok, zoals een frontale botsing, zal het lichaam dus minder tegengehouden en omklemd worden door de veiligheidsgordel, die bijgevolg minder efficiënt zal werken.
Dit is eveneens het geval voor babies die in een kinderzitje geplaatst worden en die er minder goed “omgord” zullen zijn indien de veiligheidsgordel boven hun dik winterjasje wordt vastgemaakt.

Anderzijds zal de bewegingsvrijheid van een autobestuurder met een dikke jas snel belemmerd worden wanneer hij/zij moet manoeuvreren.

De oplossing?

Voor de bestuurder: draag warme kledij zodat u bij het rijden geen dikke jas moet dragen.

Voor de inzittenden: hetzelfde als voor de bestuurder + eventueel de jas gebruiken als een deken, boven de veiligheidsgordel.

Voor babies en jonge kinderen in een kinderzitje: bescherm ze boven de veiligheidsgordel met een dekentje of keer hun jasje om en steek de armpjes door de mouwen zodat het jasje als dekentje kan dienen.
Hun mutsje mogen ze natuurlijk aanhouden!  

.
mobiliteit

Print Friendly

0 Reacties

Reactie toevoegen

Schrijf een Antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>