Reizen met een bril of met contactlenzen

By Xavier Van Caneghem on 29/09/2017 in Gezondheid, Reizen, Website
0
9

Als u een bril of contactlenzen draagt, weet u hoe belangrijk ze zijn in uw dagelijks leven. Op reis moet u ervoor zorgen dat u er te allen tijde over moet kunnen beschikken. 

Op reis met een bril of met contactlenzen

Droge of makkelijk geïrriteerde ogen

Wees bewust van de omstandigheden die uw ogen kunnen irriteren:

 • airco in de auto, de trein of in het vakantieverblijf (bvb. in de hotelkamer);
 • airco en droge lucht in het vliegtuig;
 • regelmatig contact met het water van het zwembad;
 • contact met zeewater;
 • droge lucht van het hooggebergte;
 • het contact zweet met de ogen (bescherm uw ogen met een hoofdband of een hoofddeksel).

Deze situaties die typisch zijn voor de vakantie, kunnen aanleiding geven tot oogirritatie. Vergeet bijgevolg niet oogdruppels te gebruiken.
Bij Europ Assistance heeft 2 à 3% van de geopende medische dossiers tijdens de vakantie betrekking tot problemen aan de ogen.

Brillen en rijden

 • Het spreekt voor zich dat het niet mogelijk is om zonder een bril of contactlenzen te rijden als men geen goede ogen heeft. Dit geldt in alle omstandigheden. Het is dus evident dat men als (brildragende) autobestuurder over een reservebril moet kunnen beschikken. Als dit niet het geval is, riskeert men in vele landen een boete, zoals onder meer in Zwitserland, Spanje en Portugal.
  Indien een ongeval te wijten zou zijn aan een autobestuurder die zijn bril niet draagt, zou dit door zijn autoverzekeraar (Burgerlijke Aaansprakelijkheid) eveneens kunnen verweten worden.
 • Berg uw bril veilig op in een stevig etui en voorzie het nodige materiaal om uw bril schoon te maken.
 • Let op bij het rijden voor het sterke zonlicht dat uw ogen zou kunnen vermoeien. Draag een zonnebril. Hij zal u ook beschermen tegen een laaghangende zon.
 • Let ook op als u ’s nachts rijdt en niet gewoon bent om in volle duisternis op niet verlichte wegen te rijden. Veel nachtongevallen zijn te wijten aan de verblinding van de autobestuurder, veroorzaakt door het tegemoetkomende verkeer. Koop desnoods een nachtbril. Dergelijke brillen zijn specifiek ontworpen om in de duisternis te rijden.

Op uw vakantieoord

 • Draag een bril die aangepast is aan het type activiteit of aan de sport die u beoefent (bvb. stevige sportbril).
 • Let op dat u uw bril niet krast met zandkorreltjes wanneer u uw bril op het strand schoonmaakt.

Zonnebril

Gebruik niet zomaar om het even welke zonnebril. Maak de juiste keuze op basis van het type glas en UV-filter.
Lees onze tips hieromtrent in het artikel “Hoe kiest men de beste zonnebril?

Een zonnebril is des te belangrijker als u uw vakantie doorbrengt aan zee of in besneeuwde gebieden.

Ooglenzen

ooglenzenDraagt u ooglenzen?

 • Neem er altijd in voldoende hoeveelheid mee, rekening houdend met de duur van uw reis. Kies het liefst voor daglenzen.
 • Als u op reis gaat in gebieden waar veel stofdeeltjes in de lucht hangen (zoals in sommige woestijngebieden), kan dit nadelig zijn als u lenzen draagt.
 • Als u wil baden (zwembad, zee), draagt u best een bril die u makkelijk kunt wegsteken voordat u in het water gaat. Verwissel uw lenzen of maak ze schoon meteen nadat u ermee bent gaan zwemmen. Zo vermijdt u potentiële problemen die te wijten zijn aan chloor of bacteriën. Draag een zwembril om uw ogen te beschermen.
 • Voorzie ook voldoende lenzenvloeistof (let echter op om niet meer dan 100 ml mee te nemen in uw handbagage als u met het vliegtuig reist!). Bewaar deze vloeistof in een omgevingstemeratuur onder 25°C. Laat ze dus niet achter in een wagen in volle zon. Vermeng de lenzenvloeistof niet met water.
 • Zonnecrème en ooglenzen: breng eerst uw ooglenzen aan en pas nadien de zonnecrème. Zo vermijdt u dat deeltjes zonnecrème uw lenzen zouden bevuilen en uw ogen zouden irriteren.
 • Raak uw lenzen aan met propere en droge handen. Was voordien uw handen in proper water. Bij de minste twijfel over de zuiverheid van het water, kunt u best mineraalwater (in flessen) gebruiken.
 • Het is sterk aangeraden om als autobestuurder een reservebril (in de auto) te hebben, indien u uw ooglenzen zou verliezen of beschadigen.

Verlies of diefstal van uw lenzen tijden de reis. 

Doe aangifte bij de politie in geval van diefstal.

Als u uw bril verliest of indien uw bril gestolen wordt tijdens uw verblijf in het buitenland en u geen reservebril hebt, kunt u een beroep doen op uw reisbijstandsmaatschappij. Indien u ter plaatse geen gelijksoortige bril of het equivalent ervan kunt vinden en uw bril onontbeerlijk is voor de verderzetting van uw reis en voorgeschreven is door een geneesheer, zal de bijstandsaatschappij hem in België bestellen en naar uw vakantiebestemming opsturen (de aankoopprijs wordt niet ten laste genomen).

Denk aan uw kinderen

Vergeet niet een reservebril of reserve ooglenzen mee te nemen samen met de schoonmaakproducten voor uw (brildragende) kinderen. Volg de tips op die hierboven beschreven zijn indien uw kinderen hun vakantie doorbrengen aan/in het zwembad of op het strand en regelmatig in zee duiken.

Laatste tip : Scan de documenten in die u van uw oogarts en uw opticien hebt ontvangen en bewaar ze in uw e-mailbestand. Zo kunt u ze makkelijker terugvinden indien nodig om een nieuwe bril of nieuwe contactlenzen op uw vakantieoord te bestellen.
.
vakantie

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*