De LEZ (Lage Emissiezone) van Brussel

By Xavier Van Caneghem le 11/01/2018 in Europa, Mobiliteit, Website
0
4

Sinds 1 januari zijn op het grondgebied van het Brussels Stedelijk Gewest de LEZ-regels (Low Emission Zone) van kracht. 

In tegenstelling tot andere steden, zoals Antwerpen, waar de regel in februari 2017 werd ingevoerd op het volledige wagenpark, wordt de regeling in Brussel stapsgewijs ingevoerd, gespreid over enkele jaren. Steeds meer Europese steden, waaronder Londen en Parijs, hebben ook een LEZ ingesteld en beperken of verbieden hiermee de toegang tot hun stadscentrum aan de meest vervuilende voertuigen. Andere steden zullen volgen.

Over welk deel van Brussel strekt de LEZ zich uit?

De Lage Emissiezone is van kracht in de 19 gemeenten die deel uitmaken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met uitzondering van de Ring en van enkele toegangswegen die naar transitparkings leiden (Parking Ceria-Coovi, Parking Stalle, Parking Kraainem).

Op welke voertuigen zijn de nieuwe regels van toepassing?

  • LEZ BrusselDe toegang tot de LEZ is van toepassing op alle personenwagens, alsook op bestelwagen van ≤ 3,5 ton, op bussen en autocars. De oudere dieselwagens worden het meest getroffen door de nieuwe reglementering.
  • De reglementering is ook van kracht op voertuigen die in het buitenland ingeschreven zijn. Vanaf de zomer 2018 zullen alle voertuigen die in het buitenland ingeschreven zijn, geregistreerd moeten worden om zich in de LEZ te mogen begeven.
  • De reglementering geldt 24u/24 en 7d/7.
  • Voertuigen die op gas rijden (CNG en LPG) worden gelijkgesteld aan voertuigen die op benzine rijden.
  • De toegang tot de LEZ zal mogelijk blijven voor de betrokken voertuigen, voor zover de bestuurder een dagpas heeft aangekocht (toegang maximum 8 dagen/jaar).
  • De EURO-norm waartoe uw voertuig behoort, kunt u terugvinden op uw grijze kaart.

Een inwerkingtreding in meerdere fases

De toepassing van de nieuwe reglementering gebeurt stapsgewijs en is gespreid in de tijd (tot 2025).
In 2018 is de toegang tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest enkel verboden voor dieselvoertuigen met de norm EURO1 of zonder EURO-norm. Andere type voertuigen zullen de daaropvolgende jaren volgen.
Uitzonderingsregelingen zijn mogelijk op bepaalde type voertuigen.
Voertuigen die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest binnenrijden worden gecontroleerd door camera’s die her en der in de stad opgesteld staan.

Waar vind ik alle informatie?

Om alles te weten over de reglementering, de eventuele boetes of de EURO-normen evenals voor andere vragen, kunt u terecht op de website:

http://www.lez.brussels/nl/

Lees ook :

- Antwerpen-centrum: lage emissiezone (LEZ)
- Parijs : Critic’Air-vignet verplicht
- Alle Lage Emissiezones in Europa
.
mobiliteit

Print Friendly

0 Reacties

Reactie toevoegen

Schrijf een Antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>