7 tips voor een ontspannen vakantie

By Xavier Van Caneghem on 17/07/2017 in Reizen, Website
0
5

Paradoxaal genoeg komt het wel eens vaker voor dat reizigers vermoeid terugkomen van hun vakantie.  
Niet ideaal, vooral wanneer het niet hun bedoeling was om een actieve vakantie te beleven! 
Hieronder vindt u 7 aandachtspunten om u te helpen uw vakantie zo ontspannen mogelijk te maken.

 1. De keuze van de vakantiebestemming

 • Kies een (kalme) plek uit die u reeds (gedeeltelijk) kent. Hiermee vermindert u de stress die gelinkt is aan het onbekende.
  Terugkeren naar een aangename plek waar u de goede adressen kent, kan een positieve invloed hebben op uw gemoedstoestand. U vindt er snel een vertrouwde omgeving terug.
 • Vermijd plaatsen waar het te druk is. De ongemakken van het massatoerisme (drukke straten, overbevolkte restaurants, standen, musea, winkels, …) zal uw stress enkel maar doen toenemen.
 • Vermijd echter ook te eenzame plekken waar u zich snel zal vervelen. Kies dus voor plaatsen met wat afwisseling.
 • Kies uw logement nauwkeurig uit en ontloop oplichterspraktijken die gelinkt zijn aan huurwoningen.

2. De keuze van de vertrekdatum

 • Niets levert meer stress op dan vast te zitten in ellenlange files op de weg, in een luchthaven of in een station. Vertrek een dag waarop het minder druk is op de weg of in de luchthavens. Tijdens de schoolvakantie en behalve rond de feestdagen, zijn het meestal dagen in het midden van de week (dinsdag tot donderdag).

3. Te warm, te slecht, te koud…

 • Weersomstandigheden kunnen een grote stressfactor zijn. Informeer u over de seizoensgebonden weersomstandigheden wanneer u uw vakantiebestemming uitkiest en maak uw koffers klaar met kennis van zaken.
 • Is het mooie weer niet van de partij? Laat slecht weer geen negatieve invloed hebben op uw humeur. Geniet ten volle van de momenten waarop het weer meevalt en zorg voor alteratieve activiteiten waar u van houdt indien het weer tegenvalt.

4. De keuze van de medereizigers

 • Vertrekt u met uw gezin?  Tracht met elkaar overeen te komen wat de hierboven beschreven punten betreft, maar ook aangaande éénieders tijdsbesteding op de vakantiebestemming. Dit zal heel wat frustraties uit de wereld helpen.
 • Kunt u kiezen met wie u op reis gaat? Kies dan voor personen die gelijkaardige smaken en vakantieplannen hebben, die hun tijdsbesteding invullen op dezelfde manier als uzelf. Niets veroorzaakt meer stress als iemand die zijn tijd op het strand wil doorbrengen terwijl zijn/haar medereizig(st)er hunkert naar het bezoek van historische sites of een namiddag shoppen.
 • Tracht overeenstemming te bereiken inzake het vakantiebudget en spreek af wie welke kosten zal dragen.

5. Een lichtgevulde agenda

 • Maak een lijstje op van de activiteiten die u graag wil doen maar overlaad uw agenda niet. Laat altijd wat vrije tijd tussen de activiteiten zodat u geen stress ondervindt indien één of ander uitloopt.
 • Als u van plan bent om een streek, een stad of een site te bezoeken, hoeft u niet bezorgd te zijn als u niet alles bezocht of gezien hebt. Het is beter om alles rustig aan te doen en slechts enkele plekken te bezoeken dan te allen koste alles te willen zien. Als u de plek leuk vindt, zal u ongetwijfeld een latere gelegenheid vinden om er terug te keren.

6. Koppel u los

 • Een belangrijke tip: koppel u los van het werk. Volgens de vakantiebarometer van Europ Assistance, slaagt één derde van de Belgen er niet in dit te doen tijdens hun vakantie!
 • Neem wat afstand t.o.v. uw sociale netwerken. Koppel u volledig los of neem enkel contact op met degenen die u gekozen hebt en beperk de duur van de contacten.
 • Leg uzelf niet op om te pas en te onpas foto’s en video’s te maken om ze nadien te delen met uw sociale netwerken, of tot elke prijs leuke souvenirs te willen kopen. Dit kan een zenuwslopende activiteit worden.

7. Neem de tijd om te vertrekken… en om terug te komen!

 • Vertrek niet “uitgeput” op vakantie na een lange werkdag. Maak uw koffers voldoende lang op voorhand klaar, vertrek tijdig als u een vlucht of de trein moet nemen, las regelmatig een pauze in als u met de wagen reist,
 • Kom niet terug thuis in het holst van de nacht indien u enkele uren later terug op het werk moet verschijnen. Dit zou het beste middel zijn om een slechte “laatste indruk” over te houden aan de voorbije vakantie!

 Lees ook:

vakantie

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*